Care sunt efectele negative ale dietelor minune

Care sunt efectele negative ale dietelor minune

95% dintre persoanele care țin diete din reviste sau auzite de la prieteni se vor îngrășa la loc, spun medicii. Mai mult, un regim de slăbire nesănătos poate avea efecte grave asupra organelor. De exemplu, dieta pe bază de proteine poate afecta rinichii și ficatul, iar grăsimile saturate pot duce la infarct. Totul fără să vă dați seama. Pentru că o dietă ținută după ureche are efecte în timp, nu imediat.

Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist din România: „În momentul în care mâncăm foarte multe proteine dieta dă rezultat spectaculos. Pentru că proteinele se transformă foarte greu în grăsime şi în al doilea timp mobilizează foarte repede depozitele de grăsime din organism, pentru că organismul trebuie să facă glucoză. Şi atunci va face glucoză din grăsimea noastră.”

Dietele bazate pe proteine au însă şi riscurile lor. Pe termen lung, efectele asupra sănătăţii sunt mult mai mari decât beneficiile. Mai precis spus, prin metabolizarea proteinelor, organismul nostru fabrică moniac.

Publicitate

Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist: „Acest amoniac este un element acid care schimbă PH-ul întregului organism, care ne dă un efect toxic inclusiv la nivel central, adică apare nervozitate, insomnie, o stare din aceasta de iratibilitate marcantă, persoanele care ţin astfel de diete ştiu că este foarte greu să adoarmă.”

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Aciditatea este asociată chiar şi cu cancerul.”

Astfel, un mediu acid în organism, pe termen lung, poate constitui startul unei boli grave.

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Acesta este unul din factorii de risc renali. În timp, poate să ducă chiar la scleroza structurii morfofuncţionale a rinichiului: nefronul.”

Tot ca o consecinţă a excesului de amoniac apare şi respiraţia urât mirositoare. Iar prea multe proteine pot duce chiar la apariţia în timp a unor boli autoimune.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Dietele hiperproteice pot creşte valoarea acidului uric în sânge. Scăderea ponderală bruscă, rapidă, la o persoană cu hiperuricemie, poate declanşa gută.”

Unele diete pe bază de proteine pot să conţină şi o cantitate mare de grăsimi. Pentru că multă carne, ouă şi lactate în alimentaţie înseamnă şi multe grăsimi saturate.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Atunci aportul de colesterol creşte foarte mult. Plus că există şi toate modificările metabolice de apariţie a corpilor cetonici care favorizează şi aceştia creşterea trigliceridelor şi a colesterolului în sânge.”

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Vor avea efecte pe termen lung asupra sistemului cardiovascular, acest colesterol rău, LDL colesterol va tapeta vasele de sânge, în timp ducând la formararea de cheaguri care vor putea duce la infarct miocardic, AVC şi alte probleme.”

Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist: „Este foarte important de ştiut că astfel de diete nu numai că elimină carbohidrartii, care sunt un element important al dietei noastre, dar în lipsa lor organismul nu mai funcţionează sau tot metabolismul este dat peste cap. Noi slăbim, dar de multe ori nu ne dăm seama că tot ce înseamnă analiză de sânge şi starea noastră de sănătate a organismului este afectată. Deci nu totdeauna este important să fim slabi, ci să fim sănătoşi.”

Pe termen scurt lipsa de carbohidraţi dă organismul peste cap. De la lipsa de energie şi până la dificultăţi în gândire. Şi asta pentru că numai creierul are nevoie de 120 de grame de glucide în fiecare zi pentru a funcţiona.

Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist: „Ca să nu mai spun că uneori cu un strop de glucide slăbim mai repede din depozitele de grăsime. Nutriţioniştii spun lipidele ard în focul glucidelor. Deci este exact combustilul cum ar fi lemnul pe care îl punem pe foc să facem căldură.”

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Cantităţile reduse de carbohidraţi cresc nivelul de ketone în organism care este toxic general să spunem. Iar prea puţine glucide pe termen lung pot duce chiar la formarea calculilor renali.”

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Mai rău este că în timp vor atrage din oase aceste două efecte: hiperproteic şi slab în carbohidraţi. Tragerea din oase a calciului va duce în sine la osteoporoză care să apară mult mai repede decât ar trebui la femei...”

Unii, din dorinţa de a slabi, mănâncă o singură dată pe zi, fără să ştie că astfel se pot îmbolnăvi de diabet.

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Se face un boom de insulină, o secreţie foarte mare de insulină şi care ea coboară pe timpul zilei încetişor. Insulina aceea e în exces, hiperglicemia care o dă o astfel de masă, o singură masă este nocivă, pentru că va duce la afectare microvasculara şi evident că nu vom avea efecte într-o dietă de slăbit. Deci asta nu este o dietă de slăbit. Nu vom slăbi cu o singură masă pe zi.”

Mai trebuie să ştiţi şi că dietele repetate pot aduce kilograme în plus. Medicii atrag atenţia că dacă vom priva în mod repetat organismul de nutrienţi, el se va obişnui să se hrănească din puţin.

Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist: „Persoanele care au făcut diete foarte mult timp ştiu că suferă de frig cronic, pentru că organismul renunţă la anumite mecanisme care consumau calorii, pentru că ştie că nu are prea multe calorii din care să se hrănească. Şi atunci totul este încetinit, inclusiv metabolismul nostru de ardere a caloriilor scade. Femeile care au făcut 5-6-10-100 de diete ştiu foarte bine că înainte puteau să mănânce 800 de calorii şi să slăbească şi după ani de zile de diete nu mai slăbesc nici cu 800 de calorii.”

Pentru a creşte metabolismul şi a scădea în acelaşi timp pofta de mâncare, medicii recomandă un truc simplu.

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Consumul de apă călduţă cu lămâie în orice moment al zilei ne reduce senzaţia de foame şi are un efect diuretic asupra organismului. În lămâie, fitonutrientii reduc pofta de mâncare. Și vom avea o apă caldă care va spori activitatea metabolismului. Când bem rece metabolismul se reduce. Când bem cald, metabolismul se înteţeşte.”

Conform statisticilor, 95% dintre cei care ţin o cură de slăbire ajung să pună înapoi o mare parte din kilogramele date jos şi, uneori, chiar să le depăşească. Cu alte cuvinte, indiferent de dietă, toate au acelaşi efect: acumularea kilogramelor sau efectul yoyo. Pentru a evita acest lucru, toţi medicii spun că cea mai bună dietă se rezumă până la urmă la un stil de viaţă sănătos: fără excese alimentare şi cu mişcare de cel puţin 3 ori pe săptămână.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal