
Încep primele procese în cazul medicilor rezidenți acționați în judecată
După ce fostul ministru al Sănătății a plecat din funcție cu o parte din echipa sa, problema medicilor rezidenți care au fost acționați în judecată rămâne pe seama actualului ministru, Stela Grigoraș. În timp ce unii medici au depus plângeri și în adresa actualei ministre, alții trebuie să se prezinte în instanță. Primele ședințe de judecată au început deja, informează Sănătate INFO.
・
În cazul unei tinere doctorițe, care avea viza de reședință în Nisporeni atunci când a depus actele pentru studii, prima ședință de judecată a fost stabilită pentru 3 august. Aliona (n.n. - nume schimbat la cererea persoanei), care activează acum în calitate de medic la Spitalul Județean de Urgență Cluj, a postat chemarea în judecată pe Facebook, solicitându-le prietenilor ei ajutorul. Tânăra și-a început studiile la buget în anul 2013, a făcut și rezidențiatul la specialitatea neurologie pediatrică, apoi a plecat. Ministerul Sănătății a dat-o în judecată pe motiv că a refuzat să muncească trei ani la stat, așa cum prevede contractul. Fără a invoca alte circumstanțe, autoritatea solicită tinerei 235.000 de lei, sumă cu care aceasta ar fi „prejudiciat statul Republica Moldova”, făcând studii din banii publici.
„În situația în care doamna nu și-a onorat obligațiile contractuale asumate de a lucra pe un termen de trei ani conform îndreptării eliberate de Ministerul Sănătății și a adus un prejudiciu statului de 235.000 de lei, prin prisma normelor enunțate, rezultă că urmează să restituie suma”, se menționează în cererea de chemare în judecată. Ministerul Sănătății face trimitere la Hotărârea de Guvern 1396 din 2003, dar și la prevederile Codului Muncii.
Prima ședință de judecată în cazul tinerei urmează să aibă loc mâine, la Judecătoria Centru. Instanța a atenționat părțile că au posibilitatea să recurgă la mediere, astfel încât să se ajungă la o înțelegere de ambele părți.
Alina spune că a fost anunțată prea târziu despre litigiu. Din acest motiv nici nu a reușit să se întoarcă în țară. „Am încercat de mai multe ori să iau legătura cu cei de la Judecătorie pentru a amâna ședința, însă nu am reușit să obțin un răspuns până acum. În țară vom ajunge mai târziu și atunci sperăm să angajăm un avocat”, spune ea. Tânăra doctoriță povestește că a plecat din țară, urmându-și soțul, însă și sistemul a dezamăgit-o de la etapa rezidențiatului.
„Am plecat împreuna cu toată familia. Mi-am urmat soțul și, având copil, nu puteam rămâne separați. Eu sunt recunoscătoare Universității pentru cunoștințele oferite și pentru șansa de a cunoaște oameni deosebiți. Însă, ceea ce se întâmplă după studii, inclusiv la etapa de rezidențiat, m-a dezamăgit. Trebuie să mai ținem cont și de salariu și condițiile de muncă”, explică tânăra.
Între timp, deși se află în funcție de doar câteva zile ministra Sănătății Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a primit până acum trei plângeri de la medicii acționați în judecată. „Sunt cazuri individuale. Doamna ministru a dat ordin ca aceste plângeri să fie examinate și să se găsească o soluție pe cale amiabilă”, a spus Cristina Stratulat, responsabilă de comunicarea cu mass-media în cadrul noului minister creat.
Ieri, o parte din tinerii medici s-au adunat pentru a colecta semnături pentru ca demersul acestora către autorități să fie auzit. Un demers urmează să fie expediat președintelui Igor Dodon, care se află în vacanță, iar altul actualei conduceri ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În demersul lor, tinerii solicită să se ia măsuri pentru a aplana conflictul.
Citiți articolul integral pe Sănătate INFO.