Primul focar de pestă porcină a fost confirmat în România

Primul focar de pestă porcină a fost confirmat în România

Pesta porcină reapare în România. De data aceasta, într-una dintre cele mai periculoase variante: pesta porcină africană. E o boală fără tratament sau vaccin, care afectează deopotrivă speciile domestice și sălbatice. Inspectorii veterinari au confirmat existența unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare. 7 animale au fost deja sacrificate, scrie digi24.ro.

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porci dintr-o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare, a anunțat, marți, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), precizând că virusul ar fi fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

Conform ANSVSA, pesta porcină africană a fost confirmată cu o zi în urmă de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, iar în urma investigațiilor epidemiologice s-a stabilit că există un focar primar și un focar secundar al bolii.

Publicitate

„Din primele investigații făcute la fața locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieșit că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare”, spune sursa citată.

ANSVSA mai spune că Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare împreună cu DSVSA au intervenit și au luat mai multe măsuri: au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricții pentru zonele infectate, au fost ucise șapte animale, iar cadavrele au fost incinerate, s-a făcut dezinfecția în cele două gospodării în care au fost depistați porcii bolnavi, au fost făcute verificări în gospodăriile aflate în zona celor în care a fost depistată boala și a fost stabilită o zonă de protecție și de supraveghere în jurul focarului.

După primirea confirmării privind focarul de pestă porcină animală, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor. De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții și măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate, mai precizează sursa citată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal