În raportul activității Poliței din prima jumătate a anului se menționează că numărul funcțiilor vacante este de circa o mie de persoane. Totodată, instituția nu reușește să efectueze angajări pe măsura demisiilor care au loc în sistem.
Conform statelor de personal, efectivul limită al Poliției constituie 9 231 funcții, dintre care 6 271 funcții polițienești de ofițeri, 2 686 funcții polițienești de subofițeri, 232 salariați civili și 42 funcționari publici.
Efectivul de angajați atestați constituie 8 059 de persoane (5720 funcții polițienești de ofițeri, 2339 funcții polițienești de subofițeri), 25 funcționari publici și 202 salariați civili. Din numărul total de angajați, 1214 sunt femei (14,65%).
Suplinirea funcțiilor vacante cu angajați calificați constituie o prioritate pentru IGP. La 6 luni 2017 incompletul de personal reprezintă 551 funcții polițienești de ofițeri, 347 funcții polițienești de subofițeri, 30 civili și 17 funcționari publici.
Numărul mare de funcții vacante se atestă în subdiviziunile Poliției: IP Cahul - 49 (27,53%), IP Cantemir - 24 (21,43%), IP Anenii Noi- 26 (19,57%). În ceea ce privește dinamica de personal, în perioada de referință, au fost angajate 447 persoane, fiind concediați 584 angajați, preponderent la cererea personală - 256 angajați, la împlinirea vechimii în muncă ce permite dreptul la pensie - 83 și transfer în altă autoritate - 67.
În raport se menționează că indiferent de acțiunile diversificate de recrutare a personalului, incompletul rămâne a fi o problemă stringentă. Rezultatul procesului de recrutare este unul destul de bun, însă deficiența existentă se datorează în mare parte:
- lipsei potențialilor candidați, în special pentru zona rurală (migrația, lipsa studiilor necesare și calificării, inaptitudinea din punct de vedere medical, tendința de urbanizare ș.a.);
- neatractivității profesiei de polițist (remunerarea, condițiile de muncă și pensionare, lipsa spațiului locativ, timpul insuficient pentru familie și copii).
Una din cauzele principale poate fi demisionarea angajaților, procesul de recrutare nefiind apt de a ține pasul cu numărul de salariați ce încetează serviciul. Analiza resursei umane arată faptul că Poliția are un personal tânăr, cota parte a polițiștilor cu vârsta de până la 35 ani este de circa 60 la sută.
În Poliția Republici Moldova, din totalul polițiștilor, procentul femeilor polițiste este de 14,65%. De asemenea, procentul polițiștilor absolvenți ai unor instituții de învățământ superior este de 69,6%, iar a celor cu studii juridice este de 51,9 la sută.