Presa rusă: Decizia Chișinăului de a-l declara persona non-grata pe Dmitri Rogozin este total „inacceptabilă”

Presa rusă: Decizia Chișinăului de a-l declara persona non-grata pe Dmitri Rogozin este total „inacceptabilă”

Presa rusă continuă să reflecte pe larg decizia Guvernului din Republica Moldova de a-l declara persona non grata în Republica Moldova pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Agora vă prezintă cele mai importante declarații făcute miercuri de oficialii ruși.

Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova. Decizia în acest sens a fost aprobată de Guvern fără a o pune în discuție, a transmis Eho Moskvî.

Astfel, Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul țării, cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova.

Publicitate

Imediat după apariția știrii, presa rusă a început să ia reacții de la diferiți oficiali:

„Rogozin este o persoană oficială care prezintă guvernul rus. Astfel de decizii par a fi stranii. Aparent, unii reprezentanți ai politicului nu se sfiesc să ia exemplul de la patronii săi spirituali de la Washington care încalcă legislația internațională unanim acceptată”, a declarat vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Dmitri Novikov.

„La sigur, trebuie să dăm un răspuns simetric, să recurgem la contramăsuri. Trebuie să implementăm măsurile de contracarare a politicilor rusofobe din Republica Moldova”, a spus președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri cu CSI, Leonid Kalașnikov.

„Desigur, nu vom lăsa fără atenție o obrăznicie politică ca aceasta, avem pârghii de influență asupra situației, inclusiv în sfera economică”, este de părere vicepreședintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Ruse, Vladimir Jabarov.

Ulterior, a apărut comunicatul de presă cu reacția Ministerului rus de Externe pe care presa rusă l-a reprodus fidel:

Ministerul Afacerilor Externe din Federația Rusă l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova, Andrei Neguța după ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a fost declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, anunță rosbalt.ru.

Situația a fost comentată de purtătorul de cuvânt al președintelui rus:

Decizia de a-l declara persona non-grata pe Dmitri Rogozin este total „inacceptabilă”, a spus Dmitri Peskov, transmite ntv.ru.

„Situația cu Rogozin este mult mai proastă (decât introducerea sancțiunilor de către SUA - n.r.) Ea este absolut inacceptabilă”, a declarat jurnaliștilor Dmitri Peskov.

La rândul său, viceminitrul rus de Externe, Grigori Karasin a declarat într-un interviu pentru ziarul „Kommersant” că Rusia nu se va grăbi să impună contramăsuri împotriva Republicii Moldova sau României, dar un răspuns adecvat va urma.

„Noi acționăm chibzuit și nu la fel emoțional precum unii jucători internaționali. Nu ne vom grăbi cu contramăsuri. Dar nu există nicio îndoială, că aceste acțiuni vor avea un răspuns adecvat”, a spus Karasin.

Deși a fost declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, Dmitri Rogozin a avut o întrevedere cu liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

Potrivit lui Rogozin, în cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de „prevenirea acțiunilor provocatoare” care au drept scop izolarea Transnistriei, inclusiv economică, transmite Interfax.

Oficialul rus și-a exprimat regretul că nu a putut participa la festivitățile dedicate celei dea 25-a aniversare a misiunii de menținere a păcii de pe Nistru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal