Avocații lui Chiril Lucinschi: Nu există nicio probă cu privire la comiterea infracțiunii de spălare a banilor

Avocații lui Chiril Lucinschi: Nu există nicio probă cu privire la comiterea infracțiunii de spălare a banilor

Avocații fostului deputat Chiril Lucinschi au venit cu o reacție la decizia Procuraturii Anticorupție de a expedia în instanță dosarul penal în care este cercetat acesta. Potrivit apărătorilor, cauza penală nu conține nicio probă care ar demonstra vinovățialui Lucinschi, iar urmărirea penală a fost finalizată cu mai multe lacune și contradicții.  „Apărătorii au invocat lipsa conexiunii între faptele incriminate și Chiril Lucinschi, necesitatea colectării unor probe suplimentare pentru stabilirea adevărului, precum și un șir de erori procedurale grave comise în procesul de efectuare a urmăririi penale de către Procuratura Anticorupție”, se menționează într-un comunicat emis de avocații fostului parlamentar. 

Avocații lui Lucinschi mai spun că probele invocate de către urmărirea penală au fost colectate selectiv, iar solicitarea de a se adresa prin intermediul unei comisii rogatorii organelor abilitate din străinătate în scopul ridicării actelor necesare pentru stabilirea adevărului a fost respinsă.

„În pofida circumstanțelor și probelor noi prezentate de către avocați, de care organul de urmărire penală nu dispunea anterior, Procuratura Anticorupție a respins în mod neîntemeiat toate cererile apărării, fără a face referire la vreun argument în acest sens. Considerăm că la materialele cauzei penale nu există nicio probă cu privire la comiterea infracțiunii de spălare a banilor, iar finalizarea urmăririi penale până la stabilirea tuturor circumstanțelor obiective și colectarea probelor necesare, denotă că respectiva cauză penală ar putea avea un scop deghizat și nicidecum nu urmărește stabilirea adevărului”, mai menționează sursa citată.

Publicitate

Amintim că la finele lunii iulie Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat în Parlamentul R. Moldova, Chiril Lucinchi, reţinut acum două luni în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

Potrivit procurorilor, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis acțiuni de spălare de bani. Totodată, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al societăţilor comerciale Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folosiţi în scopuri personale penrtu achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal