Qatar şi Italia au semnat un contract în valoare de 5 miliarde de euro pentru achiziţionarea mai multor nave militare

Qatar şi Italia au semnat un contract în valoare de 5 miliarde de euro pentru achiziţionarea mai multor nave militare

Qatarul a anunţat, miercuri, semnarea unui acord în valoare de 5 miliarde de euro pentru achiziţionarea a şapte nave militare din Italia, pe fondul blocadei economice impuse regimului de la Doha de către patru state arabe, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a anunţat semnarea contractului pentru apărare în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul italian de Externe, Angelino Alfano.

Cei doi înalţi oficiali au precizat că acest acord subliniază cooperarea permanentă în domeniul apărării între cele două state. Qatar, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume, se regăseşte printre statele care au cheltuit cel mai mult în domeniul echipamentelor militare.

Publicitate

Acordurile semnate de-a lungul anilor de Qatar cu aliaţii din SUA şi cei europeni au ajutat la întărirea relaţiilor bilaterale, dar au creat tensiuni din punct de vedere politic în rândul ţărilor vecine Qatarului. Qatar găzduieşte, de asemenea, centrul pentru operaţiunile coordonate de Statele Unite împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria.

Criza din Golf a luat amploare la începutul lunii iunie, când Arabia Saudită, Egipt, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarioţi, scrie Mediafax.

Ministrul de Externe al Qatarului a precizat miercuri că orice negocieri pentru încheierea blocadei trebuie să respecte suveranitatea ţării sale, care nu a pus niciodată condiţii pentru dialog.

"Nu acordăm atenţie deciziilor care nu produc nimic nou. În fiecare zi apare ceva care contrazice celelalte lucruri, astfel încât Qatarul nu se va obosi să rămână la curent cu ceea ce unii consideră soluţii pentru rezolvarea crizei", a spus Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite au cerut Qatarului să se conformeze unei liste de 13 solicitări, precum şi şase principii mai largi, care se concentrează în jurul opririi finanţării terorismului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal