Republica Moldova l-a declarat pe viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin persona non grata pentru comentariile sale „defăimătoare” la adresa autorităților de la Chișinău, transmite BBC.

Oficialul rus a afirmat anterior că guvernul moldovean este controlat de un oligarh mafiot.

Guvernul Republicii Moldova optează pentru legături mai strânse cu UE, însă Rusia consideră națiunea ca parte a sferei sale de influență.

Situația a devenit și mai complicată după ce Igor Dodon a devenit președintele Republicii Moldova în decembrie anul trecut.

Declararea persona non grata pe viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova este o decizie care „continuă să deterioreze relațiile bilaterale” după expulzarea recentă a diplomaților ruși, scrie Reuters.

Politica moldovenească este împărțită între actualul guvern pro-occidental care a creat legături comerciale mai strânse cu Uniunea Europeană și administrația prezidențială care dorește revenirea națiunii ex-sovietice pe orbita Rusiei.

Decizia pare să crească și mai mult tensiunile între Rusia și guvernul pro-occidental al Moldovei, pe fundalul dezlănțuirii unui război politic în interiorul națiunii ex-sovietice minuscule privind alegerea vectorului viitor, scrie AFP.

Agenția de presă reia toată istoria despre interzicerea de către România a survolării spațiului său aerian pentru avionul în care se afla Dmitri Rogozin.

„Incidentul a provocat o indignare în Moscova și l-a făcut pe Rogozin furios pe autoritățile din România și Moldova”, explică AFP.

Portalul Bloomberg reamintește că, decizia vine în mai puțin de trei luni după ce cabinetul de la Chișinău a expulzat cinci alți diplomați ruși pentru presupuse interferențe în afacerile interne ale Republicii Moldova. Rogozin este unul dintre cei mai înalți oficiali ruși aflat în lista de sancțiuni ai UE din 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Ministerul Afacerilor Externe din Federația Rusă l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a-i exprima indignarea în legătură cu decizia Guvernului moldovean care l-a declarat persona non-grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, anunță Daily Mail

Rogozin a declarat ulterior la postului de televiziune Rossia 24 că Rusia va adopta „sancțiuni speciale” împotriva oficialilor moldoveni și altor oficiali care i-au împiedicat vizita, notează Associated Press.

Decizia Guvernului de a-l declara persona non-grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin este total „inacceptabilă”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, citat de APA.

„Situația cu Rogozin este mult mai proastă (decât introducerea sancțiunilor de către SUA - n.r.). Ea este absolut inacceptabilă”, a declarat jurnaliștilor Dmitri Peskov.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!