Nu trebuie să ai un spirit de observaţie prea dezvoltat, atunci când mergi pe un aeroport, pentru a observa că majoritatea avioanelor de pasageri sunt vopsite în alb. Motivele sunt mai multe, scrie gandul.info.
Albul este preferat în primul rând deoarece reflectă razele soarelui şi radiaţiile. Astfel, aeronava nu se încălzeşte la interior la fel de mult ca una vopsită în altă culoare şi se reduc costurile cu răcirea cabinei. Vopseaua albă acţionează ca un fel de „loţiune de protecţie solară”, după cum spune un expert în aviaţie. Mai mult, această culoare se păstrează în timp.
Un alt motiv pentru care este preferată culoarea aceasta este necesitatea de a proteja materialele compozite folosite în construcţia avioanelor moderne. De exemplu, botul conic este realizat din plastic transparent subţire, deoarece adăposteşte radarul. Suprafeţele de control sunt construite şi ele din materiale compozite. Acestea sunt vopsite în alb sau gri deschis pentru a fi protejate de soare, care le poate afecta în timp proprietăţile.
Totuşi, asta nu înseamnă că avioanele vopsite în alte culori sunt periculoase. Doar că acestea necesită costuri semnificativ mai mari de întreţinere: e nevoie de mai multă energie pentru a răci cabina, iar vopseaua se degradează mai repede în bătaia directă a soarelui, notează sursa citată.
Au fost şi companii, precum American Airlines, care nu şi-au vopsit deloc avioanele timp de zeci de ani. Totuşi, din când în când aeronavele trebuiau lustruite, deoarece aluminiul tinde să devină mat, iar costurile unei astfel de proceduri nu erau mici.
Vezi și aceste știri

16 persoane și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Câte persoane au fost confirmate pozitiv în ultima săptămână

Partidul Socialiștilor a organizat un protest în susținerea lui Igor Dodon (LIVE)

Sondaj: BCS și PAS aproape la egalitate în preferințele celor deciși în caz de alegeri parlamentare. În ce politicieni au încredere respondenții
Advertoriale

Proparco începe prima operațiune financiară în Republica Moldova, oferind un credit de 8 milioane de euro companiei Microinvest

CEO Iute Credit Europe, Tarmo Sild: „Serviciile financiare digitalizate reprezintă viitorul”
