FAO: Prețurile globale la cereale, zahăr și produsele lactate, în creștere

FAO: Prețurile globale la cereale, zahăr și produsele lactate, în creștere

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) menționează că prețurile globale la alimente au crescut pentru a treia lună consecutiv, în iulie, creștere determinată în principal de cotațiile mai mari la cereale, zahăr și produsele lactate.

Indicele FAO pentru prețurilor alimentelor, un indice lunar calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente - a înregistrat 179,1 puncte în luna iulie, aceasta fiind cea mai mare valoare din ianuarie 2015, marcând o creștere de 2,3 la sută faţă de iunie 2017 și o creștere de 10,2 la sută față de nivelul său în anul precedent.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 5,1 la sută în luna iulie. Indicele a crescut în mod constant în ultimele trei luni, fiind susținut de cotaţiile mai mari la grâu și orez. Preţurile la grâu au crescut cel mai mult în iulie, din cauza prelungirii condițiilor meteorologice calde și uscate, nefavorabile pentru culturile de grâu de primăvară din America de Nord, în timp ce dificultățile de sezon au dus la creșterea prețurilor la orez. Pe de altă parte, prețurile la porumb au rămas în mare parte constante.

Publicitate

Indicele FAO pentru prețurile la lactate a crescut cu 3,6 la sută în luna iulie, susținut de prețurile mai ridicate la unt, brânză și laptele praf integral. Disponibilul de export mai redus a împins prețurile la unt spre un nou record în luna iulie, crescând și mai tare discrepanța dintre cotațiile la unt și alte produse lactate.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 5,2 la sută în luna iulie, marcând prima creștere lunară de la începutul anului. Aprecierea puternică a Realului Brazilian a fost principalul motor din spatele acestei reveniri a valorii zahărului. În ciuda creșterii recente, prețurile la zahăr rămân cu mult sub nivelul din perioada similară a anului trecut (cu 26 la sută).

Indicele FAO pentru preţurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,1 la sută față de iunie, până la cel mai scăzut nivel înregistrat din luna august 2016. Datele din iulie au indicat perspective bune de producție pentru uleiul de palmier în Asia de Sud-Est și o cerere slabă de import la nivel mondial.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas constant. O creștere a prețurilor internaționale la carnea de ovine în luna iulie a fost compensată de reducerea prețurilor în sectoarele de bovine, porcine și păsări de curte.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal