Times of Israel: Educația privind Holocaustul ar putea fi îmbunătățită în școlile moldovenești

Times of Israel: Educația privind Holocaustul ar putea fi îmbunătățită în școlile moldovenești

În manualele de istorie folosite în școlile moldovenești, doar o pagină și jumătate este dedicată Holocaustului. Totodată, după semnarea unui acord de cooperare Ministerul Educației și comunitatea evreiască din Republica Moldova ar putea îmbunătăți predarea acestui eveniment tragic. Publicația Times of Israel dedică un articol studierii temei Holocaustului în școlile moldovenești, transmite Agora. 

„Într-un manual de istorie folosit în școlile moldovenești, șapte pagini sunt dedicate crimelor liderului comunist Iosif Stalin - un capitol întreg cu numeroase fotografii care ilustrează ororile gulagului. Pe de altă parte, Holocaustul este descris pe o pagină și jumătate în capitolul despre cel de-al doilea război mondial”, se spune în articol.

Însă educația privind Holocaustul în Republica Moldova ar putea fi în curând îmbunătățită. Asta după ce, Ministerul Educației al țării a semnat un acord de cooperare cu comunitatea evreiască, angajându-se să predea Holocaustul „ca fiind o formă extremă a genocidului”. Acordul din 14 iulie prevede, de asemenea, că Ministerul Educației va elabora noi programe de instruire pentru profesori pentru a-i ajuta să abordeze acest subiect dificil în școală.

Publicitate

În prezent, școlile moldovenești dedică o zi Holocaustului în clasa a IX-a și două zile în clasa a XII-a, spune Irina Șihova, curator la Muzeul Patrimoniului Evreiesc din Moldova. „Dacă cineva a lipsit în acea zi, nu va ști nimic despre Holocaust”, este de părere Șihova.

Dar reprezentantul Ministerului Educației din Moldova care a semnat acordul nu este de acord că timpul acordat Holocaustului trebuie să crească.

„Am semnat acordul cu comunitatea evreiască privind măsurile pe care le vom implementa pentru a integra Holocaustul în procesul educațional. Vom învăța despre Holocaust în același mod în care învățăm toate celelalte evenimentele istorice”, a declarat Corina Lungu, consultant superior la Ministerul Educației responsabil pentru învățământul secundar. „Nu aș spune că trebuie să acordăm „mai multă atenție” Holocaustului. Avem un curriculum și pentru fiecare temă sunt alocate câteva ore”.

Lungu a confirmat că vor fi luate măsuri pentru a instrui mai bine profesorii despre cum să abordeze Holocaustul, deoarece acesta este un subiect dificil din punct de vedere emoțional pentru copii.

Motivul pentru care Republica Moldova a început să atragă o mai mare atenție asupra Holocaustului este pentru că România a făcut acest lucru, este de părere Ion Duminica, reprezentantul romilor la Academia de Științe a Moldovei. Potrivit acestuia, România și-a schimbat atitudinea față de Holocaust atunci când a intrat în Uniunea Europeană.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal