Igor Dodon a avut astăzi o întâlnire la Teheran cu Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin unde a fost discutată „deteriorarea bruscă a relațiilor moldo-ruse și prevenirea unui nou război în Transnistria”. Ulterior, președintele țării noaste a venit cu un mesaj dur la adresa guvernului.
Igor Dodon a venit cu un mesaj dur pe contul său de Facebook, la adresa guvernului țării noastre după întâlnirea de la Teheran cu Dmitri Rogozin, care a fost declarat recent persona non-grata.
„Am avut o discuție bună și constructivă cu Dmitrii Rogozin. Am discutat detaliat cele întâmplate în ultimele două săptămâni, am precizat situația curentă în relațiile dintre țările noastre și am stabilit prioritățile pentru următoarele luni. Sper ca dialogul cu Dmitri Rogozin să continue în calitatea lui de copreședinte a comisiei interparlamentare și reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru Transnistria.
Faptul declarării d-lui Dogozin persona non-grata pe teritoriu Moldovei scoate în evidență lipsa de dorință a guvernului (legitimitatea acestuia este pusă la îndoială de majoritatea cetățenilor Moldovei și de către unii parteneri externi) de a colabora cu guvernul Federației Ruse pentru a soluționa problemele importante întâmpinate de agenții economici și cetățenii noștri care se află în Rusia.
Aceste acțiuni sunt orientate pentru a zădărnici eforturile președintelui Moldovei și a Rusiei de a reveni la un dialog constructiv și la un parteneriat dintre cele două țări.
Totuși, această poziție este una inacceptabilă și nu poate fi salutată de marea majoritate a cetățenilor R. Moldova, fiindcă peste 65% din aceștia consideră Rusia un stat prieten și așteaptă de la autoritățile Moldovei o colaborare constructivă și reciproc avantajoasă.
În acest context am rugat ca partenerii noști din Rusia să nu recurgă la sancțiuni sau anumite măsuri care să atingă interesele cetățenilor simpli sau a agenților economici. Din cauza sancțiunilor migraționale nu vor suferi miniștrii sau deputații din gruparea care se află la putere, dar cetățenii simpli care nu au nici o vină.
Eu am înțeles politica agresivă, brutală, neargumentată din punctul de vedere a normelor diplomatice din partea guvernului moldovenesc și am chemat partenerii noștri externi să dea dovadă de înțelepciune și să nu răspundă la provocările celor care au acaparat temporar puterea în Moldova și să continuăm agenda pozitivă pe care a fost coordonată și inițiată la începutul acestui an cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
În calitatea mea de președinte al Moldovei, în baza mandatului legitim care mi-a fost oferit din partea cetățenilor țării noaste, eu voi apăra interesele poporului moldovenesc și sunt dispus să blochez prin toate mijloacele legitime posibile, chiar până la boicotul proiectelor de lege adoptate de Parlament, încercările partidului democrat, aflat la putere, să saboteze relațiile bilaterale cu Federația Rusă.
Este total inacceptabil să ții ostatic o țară întreagă și să zădărnicești bazele relațiilor bilaterale dintre cele două state din cauza unor interese înguste de partid și a încercărilor de supraviețuire politică a unor partide și a conducerii acestora.
Atribuțiile și responsabilitatea președintelui în domeniul relațiilor externe sunt reglementate de Constituție, iar deciziile cardinale de care depind relațiile bilaterale cu partenerii noștri strategici trebuie luate doar după consultări cu președintele țării și să fie discutate la Consiliul Superior de Securitate”, a scris Igor Dodon.
Vezi și aceste știri

Ala Nemerenco, aleasă printre cei 34 de membri ai Comitetului Executiv al OMS

„O fetiță de șapte ani zăcea cu o gaură în piept, prin care se vedea cum îi bate inima”. Povestea unui medic din Mariupol, despre 22 de zile de război
