
FOTO, VIDEO. Sinteza săptămânii pe plan extern: Valul de caniculă a pus stăpânire pe Europa
Jocurile Olimpice din 2024 vor avea loc la Paris. Vicepreședintele american, Mike Pence s-a aflat într-un turneu de patru zile în Europa de Est. Italia a lansat o misiune navală în apele libiene pentru a face față fluxului de migranți. Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei. Valul de caniculă Lucifer a pus stăpânire pe mai multe state europene. Agora vă prezintă cele mai importante evenimente care au avut loc în această săptămână în Europa.
・
Jocurile Olimpice din 2024 vor avea loc la Paris

Luni, 31 iulie, Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a anunțat oficial că Jocurile Olimpice 2024 vor avea loc la Paris.
Autorităţile din Los Angeles au ajuns la un acord cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic că vor găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2028 Astfel, capitala Franţei, Paris, a rămas singura în cursa pentru organizarea Olimpiadei din 2024.
La începutul acestui la acest drept mai pretindeau Roma, Budapesta și Hamburg, dar și-au retras cererile.
Oraşul Paris a mai găzduit Jocurile Olimpice în 1900 şi în 1924.
Vicepreședintele american a vizitat Europa de Est: Estonia, Georgia, Muntenegru

Vicepreședintele american Mike Pence s-a aflat într-un turneu de patru zile în Europa de Est vizitând Tallinn - Tbilisi - Podgorica.
Toate cele trei țări, spun analiștii, sunt „preocupate de amenințarea rusă”, iar însăși țările alese pentru vizită indică faptul că mesajul principal al turneului a fost susținerea din partea Statelor Unite.
Turneul a survenit pe fondul unor tensiuni puternice între Washington și Moscova. Imediat după ce Senatul american a votat noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Criza migranților: Italia a lansat o misiune navală în apele libiene
Italia va desfășura două nave militare în Libia într-un efort de a reduce numărul de migranți ilegali și contrabanda în Europa.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, până în prezent la țărmurile italiene au ajuns 94 802 de migranți, între timp 2 221 de imigranți au murit încercând să treacă Marea Mediteraneană din Libia în Italia.
Amnesty International a criticat dur inițiativa, spunând că „desfășurarea navelor de război pentru a patrula apele libiene va expune refugiații la un abuz îngrozitor”.
De cealaltă parte, generalul armatei libiene, Khalifa Haftar, care controlează cea mai mare parte din estul Libiei, a amenințat că va împiedica intrarea oricărei nave străine în apele teritoriale libiene fără autorizație.
Totuși, este puțin probabil că forțele lui Haftar vor deschidă foc asupra italienilor, deoarece riscă o confruntare cu o țară europeană majoră. Însă amenințarea ar putea complica misiunea italiană și așa delicată din Libia și relațiile dintre generalul Haftar și guvernul susținut de ONU din Tripoli.
UE a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a extins sancțiunile împotriva Rusiei, după decizia Moscovei de a instala în peninsula Crimeea patru turbine cu gaz livrate de grupul german Siemens.
Lista persoanelor vizate de sancțiuni a fost extinsă cu trei companii și trei cetățeni ruși, printre care viceministrul rus al energiei, Andrei Cerezov; șeful unui departament din cadrul Ministerului rus al Energeticii, Evgheni Grabciak și directorul general „Tehnopromexport”, Serghei Topor-Ghilka. Companiile rusești care au intrat sub restricții sunt: SA „Tehnopromexport”, SRL „Tehnopromexport” și „Interavtomatika”.
Valul de caniculă Lucifer afectează mai multe state europene

Temperaturile de 47 de grade Celsius au lovit mai multe zone de pe continent.
Italienii au numit valul de caniculă venit în peninsulă din Africa - Lucifer.
Până în prezent, cel puțin 11 țări au emis cod roșu de caniculă. Este vorba de Italia, Spania, Croaţia, Bosnia și Herțegovina, Elveţia, Ungaria, Polonia, România, Slovenia, Muntenegru.
Cel puțin două persoane au decedat din cauza căldurii - una în România și una în Polonia.
Potrivit meteorologilor, valul de căldură este cauzat de un front cald venit din Africa și se deplasează spre nord.