Cum ne protejăm de fulgere? Reguli de comportament în caz de furtună

Cum ne protejăm de fulgere? Reguli de comportament în caz de furtună

Zeci de persoane sunt afectate, în fiecare an, de trăsnet. Din păcate, în ultimele două săptămâni, două persoane din Moldova ar fi murit după ce au fost lovite de trăsnet. Astfel de situații pot fi evitate, dacă persoanele ar cunoaște câteva reguli de comportament în timpul furtunii.

În general, efectul este instantaneu letal, iar puținii supraviețuitori au adesea sechele grave sau traume psihice. Cele mai multe victime se adăpostesc de ploaie sub pomi, adesea în zonele rurale, dar sunt și cazuri în care pacienții au fost loviți în mașină sau în locuințe.

Totuși, riscul la care suntem supuși în timpul furtunilor care ne pot surprinde în câmp deschis este foarte mare. Iată câteva reguli:

Publicitate

ÎN CAZ DE IMINENTĂ A FURTUNII:

- Întrerupeti orice activităti în aer liber.- Intratți în casă, într-o constructie ori într-un autoturism.- Deși s-ar putea să fiți rănit în cazul în care trăsnetul lovește masina sunteți mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.- Închideti ferestrele și ușile.- Evitati dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate.- Utilizați telefoanele cu fir doar în situații de urgență. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.- Deconectați aparatele electrice.

ÎN TIMPUL UNEI FURTUNI:

- Atunci când simtiți că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger/trăsnet.- Asezați-vă ghemuit la pământ. Puneti-vă mâinile pe urechi si cap, iar capul între genunchi.- Reduceti contactul cu pământul încercând să deveniti o tintă cât mai mică.- Nu vă întindeti pe pământ.- Evitați: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă,câmpuri, plaje sau o ambarcatiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.- Dacă vă aflati în pădure, căutati adăpost într-o zonă cu copaci mai putin înalti.- Dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeti spre o zonă joasă precum o vale.- Dacă sunteți pe un lac, ajungeți la mal de urgentă si adăpostiți-vă imediat.

DUPĂ FURTUNĂ:

După o furtună, în situatia identificării unei victime lovite de trăsnet, verificati următoarele:- Respirația: dacă nu mai respiră, începeti resuscitarea prin metoda gură la gură.- Puls: dacă victima are puls si respiră, căutati alte vătămări posibile.- Posibile arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte și pierderi de auz sau de vedere.- Dacă este nevoie de asistentă medicală sunati cât mai repede posibil la 903.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal