Miliarde nevăzute: Câți bani publici au primit spitalele din Moldova în ultimii 10 ani

Miliarde nevăzute: Câți bani publici au primit spitalele din Moldova în ultimii 10 ani

În ultimii 10 ani spitalele din Moldova au beneficiat de cel puțin 20 de miliarde de lei, din bani asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Pentru comparație, acesta este volumul unui buget întreg al Republicii Moldova pentru anul 2014, de exemplu. La aceste venituri, se adaugă cele din servicii contra plată, dar și din proiectele de asistență oficială pentru dezvoltare care au ajuns, pe parcursul anilor, la valori de milioane de dolari, informează Sănătate INFO.

Chiar dacă volumul de bani alocat spitalelor este în creștere, nivelul de transparență a utilizării banilor publici rămâne scăzut. Deși instituțiile sunt obligate, prin lege, să raporteze autorităților numeroase date financiare, acestea nu ajung să fie făcute publice, rămânând în sertarele instituțiilor de stat.

În primul an de la implementarea Legii asigurărilor obligatorii de asistență medicală, spitalelor le-au revenit cel mai auster buget - doar 550 de milioane de lei. De atunci însă sumele alocate spitalelor au crescut constant. În 2005 se alocau în acest scop 631 de milioane de lei, în 2007 aproape 1 miliard, iar din anul 2008 cifra a trecut de 1 miliard de lei, ajungând în anul 2016 la 2,8 miliarde de lei.

Publicitate
...

Din ce bani supraviețuiesc spitalele

Legea Ocrotirii Sănătății prevede că„mijloacele financiare ale instituţiei medico-sanitare publice provin din fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (în bază de contract de asistenţă medicală încheiat cu CNAM sau cu agenţiile ei teritoriale), din sursele bugetare, din serviciile prestate contra plată, din donaţii, granturi şi sponsorizări, din alte surse financiare permise de legislaţie”. Așadar, sursele de unde instituțiile medicale pot beneficia de bani sunt multiple.

Contractele cu CNAM

Principala sursă de venituri pentru acestea sunt contractele cu CNAM, în baza cărora Compania procură servicii medicale pentru moldovenii asigurați, contribuțiile la Sănătate fiind obligatorii prin lege în Moldova. Inițial, contractele se încheiau în baza datoriilor istorice, apoi în baza cazului tratat, iar mai nou și în baza sistemului DRG ( pentru cazuri acute). Legea prevede că în fiecare an instituțiile negociază cu CNAM suma contractelor. Procesul este însă unul netransparent, iar contractele cu justificarea sumelor nu sunt făcute publice.

Servicii contra plată

În lipsa unor rapoarte financiare, sumele pe care le obțin spitalele din servicii contra plată nu poate fi estimată. Totuși, unele instituției operează cu cifre care constituie, în medie, 5 procente din volumul total al veniturilor. De exemplu, Spitalul raional din Cahul a fost contractat de către CNAM în 2016 cu 57 de milioane de lei, dintre care 3 milioane constituie resurse extrabugetare. Spitalul Municipal Nr.1 din Capitală raportează pentru 2016 peste 4 milioane de lei din servicii contra plată, cu majorarea constantă a cazurilor tratate în afara sistemului FAOAM. Numeroase spitale raportează, de asemenea, creșterea constantă a numărului de pacienți tratați pe banii lor.

Citiți articolul integral pe Sănătate INFO.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal