Studiu: Moldovenii consumă de 2 ori mai puțină apă decât cantitatea zilnică recomandată

Studiu: Moldovenii consumă de 2 ori mai puțină apă decât cantitatea zilnică recomandată

Un locuitor din Moldova bea doar 1,19 litri de apă potabilă pe parcursul unei zile, cu toate că este conștient de faptul că hidratarea insuficientă poate avea consecințe negative asupra sănătății. Acestea sunt rezultatele studiului efectuat în iulie 2017 de compania Xplane Market Research Agency. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1000 de locuitori ai orașelor și satelor din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani.

Potrivit studiului, 82% dintre respondenți sunt conștienți de faptul că pentru a fi sănătoși este necesar să consume cel puțin 2 litri de apă pe zi. Majoritatea consideră că o cantitate insuficientă de apă poate duce la consecințe negative asupra sănătății. Cu toate acestea, doar 33% dintre moldoveni cu vârsta de 16-65 de ani consideră că respectă acest principiu și consumă cel puțin 2 litri de apă pe zi.

În baza răspunsurilor la întrebările ce țin de hidratarea zilnică, s-a constatat că 72% din populație crede că bea o cantitate suficientă de apă pe timp de caniculă. Astfel, conform studiului, un locuitor consumă în mediu cu 1 litru mai puțin decât doza recomandată.

Publicitate

Totodată, s-a analizat dacă oamenii și-au format obiceiul de a avea apă cu ei pe timp de caniculă. Circa 39% dintre respondenți, susțin că iau cu ei întotdeauna sau aproape întotdeauna o sticlă cu apă atunci când pleacă de acasă. 39% nu iau niciodată sau foarte rar o sticlă cu apă. În ceea ce privește șoferii, 30% dintre ei nu au apă potabilă în vehicul. Fapt care este nerecomandabil în perioada caldă a anului și la distanțe lungi.

Aproximativ 81% dintre moldoveni consumă apă doar când apare senzația de sete, chiar și pe timp de caniculă. Doar 19% obișnuiesc să bea apă în mod regulat, fără să mai aștepte să li se facă sete.

În cadrul studiului, a fost analizat cât de des părinții își îndeamnă copii să consume apă. Doar 25% dintre părinții ce au copii de până la 14 ani, încearcă să le dea copiilor să bea apă în mod regulat, fără să mai aștepte senzația de sete. 75% dintre familiile din Moldova le dau copiilor să bea apă numai atunci când aceștia solicită. De asemenea, aproximativ 40% dintre familii nu le formează copiilor deprinderea de a avea o sticlă de apă cu ei la plimbare.

Pe de altă parte, s-a demonstrat faptul că locuitorii satelor și oamenii cu venituri sub medie consumă mai multă apă decât alte segmente ale populației. Aparent, acest lucru în mare parte se datorează sortimentului divers de băuturi răcoritoare de care dispun persoanele care locuiesc în orașe și au un venit mai mare. Cu toate acestea, 7% dintre respondenți au recunoscut că nu beau apă zilnic.

Alte date statistice:

67% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt conștienți de faptul că medicii recomandă consumul de 1-2 pahare de apă dimineata, dar numai jumătate dintre aceștia au menționat că țin cont de recomandări.

 • 57% dintre respondenți cu vârsta cuprinsă între 20-65 sunt conștienți de faptul că este necesar să bea mai multă apă atunci când consumă alcool, dar numai 15% dintre ei consideră că respectă acest principiu.

  Cele mai populare

  Agora

  AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

  REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

  APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
  © 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal