Fostul premier Ion Sturza susține că criza moldo-rusă ascunde „ceea ce real contează, reforma sistemului electoral și reacția dură a Occidentului, dar și recuperarea miliardului furat". „A devenit deja o „tradiție”. Orice apropiere de elucidarea circumstanțelor furtului miliardului se stopează printr-o criză majoră politică", menționează omul de afaceri.
„Putem să afirmăm că schimbarea a minim trei guverne din 2014 până astăzi, a fost motivată pentru ca adevărul despre furtul miliarrdului să nu iasă la suprafață. Astăzi, suntem iarăși într-un punct critic, raportul de progres a investigațiilor Kroll și elaborarea măsurilor de recuperare a prejudiciilor. Succesul acestei etape depinde foarte mult de două aspecte. Păstrarea confidențialității datelor, când, unde, cine a beneficiat de banii furați. Și al doilea aspect, colaborarea cu jurisdicțiile străine unde au fost transferați banii.
Declarația guvernanților despre intenția de a publica raportul Kroll stârnește mari semne de întrebare. Deși, putem sa fim convinși că cei implicați în furt au primit o copie înainte de procurori. Deci, nu mai contează. Odată cu criza moldo-rusă, lucrurile cu jurisdicția se complică și mai mult.
Pilonul de bază al investigațiilor formale, rămâne Federația Rusă. La un moment dat, în băncile rusești au fost „plasate" depozite de 11 miliarde de lei. Cred că „drumul Rusiei” au luat-o câteva sute de milioane de dolari. În ce măsură vor colabora autoritățile rusești în investigații și recuperare ?
Multe mistere rămân și în jurul celor care au beneficiat de „creditul” salvator girat de guvernul Leancă. O să fiți mirați, dar doar 2 miliarde de lei au mers direct către deponenții persoane fizice. Restul? Pe cine am salvat? „Deponenti" persoane juridice, enigmatice și dubioase din exterior, inclusiv din Federatia Rusă și Ucraina. Are dreptate Mihai Ghimpu când întreabă de creditele neperformante, dar și de cele interbancare.
A fost creditul interbancar oferit de către Victoria Bank (2 miliarde!) și acoperit din banii contribuabililor o operațiune reală? Sau s-a închis gaura enormă din balanța Victoria Bank. Trebuie să recunoaștem că această criză cu Rusia, indiferent de faptul cine și cum a declanșat-o a venit la momentul potrivit. Care va fi urmatoarea criză? Un război în Transnistria? Doamne ferește", conchide Ion Sturza.
De asemenea, Sturza a venit și cu o recomandare „moldovenilor înfierbântați de victoriile geo-strategice să fie mai cumpatați. Țineți-vă capul sus, dar la rece".
Vezi și aceste știri

Ar fi pretins bani ca să ascundă o tentativă de furt. Doi foști angajați ai poliției riscă ani de închisoare și amenzi de zeci de mii de lei

Elon Musk a fost dat în judecată de investitorii Twitter. Miliardarul e acuzat că ar fi manipulat piața
