A intrat în vigoare impozitul unic pentru rezidenții parcurilor IT

A intrat în vigoare impozitul unic pentru rezidenții parcurilor IT
Foto: cnipmmr.ro/

Rezidenții parcurilor IT vor putea să achite un impozit unic după ce a fost publicată în Monitorul Oficial o completare a Codului Fiscal. Noul impozit va constitui 7% din obiectul impuneriii, dar nu mai puțin decât suma minimă a impozitului unic, care se va determina lunar pentru fiecare angajat și va constitui 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie.

Codul fiscal a fost completat cu Titlul X ce va reglementa impozitarea contribuabililor cu statut de rezidenți ai parcurilor pentru tehnologia informației. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial din 4 august curent, scrie monitorul.fisc.md. 

Potrivit acesteia, rezidenților li se va aplica un impozit unic, suma minimă a căruia se va calcula funcție de numărul de angajați care, pe parcursul perioadei fiscale, au lucrat cel puțin o zi în baza unui contract individual de muncă, încheiat cu rezidentul parcului și de cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul la care se referă perioada fiscală respectivă.

Impozitul unic se va achita integral la bugetul de stat, lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune, la contul trezorerial conform codului IBAN corespunzător sediului acestora, generat de Ministerul Finanțelor în acest scop. 

Cota impozitului unic va constitui 7% din obiectul impunerii, dar nu mai puțin decât suma minimă a impozitului unic, care se va determina lunar pentru fiecare angajat și va constitui 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul la care se referă perioada fiscală.

Cât privește perioada fiscală pentru impozitul unic, aceasta va fi considerată luna calendaristică.

În componența impozitului unic vor fi incluse următoarele impozite, taxe și contribuții:

• impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător;

• impozitul pe venit din salariu (pentru perioada aplicării impozitului unic, rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației nu vor completa fișa personală de evidență a veniturilor sub formă de salariu și a altor plăți efectuate de rezident în folosul angajaților săi);

• contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori (calculul şi plata contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației se vor efectua din contul sumelor repartizate la bugetul asigurărilor sociale de stat din încasările impozitului unic achitat de rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației, după cum prevede Legea nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.

Aceasta, însă, nu se va aplica în cazul contribuțiilor de asigurări sociale calculate în raport cu veniturile realizate de către angajați sau de alte persoane fizice în baza contractelor civile încheiate în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii, care vor fi declarate în modul general stabilit).

• primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajați și angajatori (Asigurarea medicală a acestor angajați se va realiza din contul sumelor repartizate la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală din încasările impozitului unic achitat de rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației);

• taxele locale;

• impozitul pe bunurile imobiliare;

• taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

În același timp, impozitul unic nu va include:

• impozitul pe venit reținut la sursa de plată, stabilit în conformitate cu prevederile art. 88 alin. (5), art. 89, 90, 901 și 91, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală calculate/reținute la efectuarea plăților în folosul persoanelor fizice, altele decât plățile salariale;

• taxa pe valoarea adăugată;

• accizele;

• taxele rutiere, cu excepția taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova;

• alte impozite, taxe și plăți obligatorii nespecificate expres ca parte componentă a impozitului unic.

Rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației vor prezenta, lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune, o dare de seamă către Serviciul Fiscal de Stat privind calculul și raportarea impozitului unic.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Au acuzat și au fost apreciați. CSP a decis cine va primi distincțiile cu prilejul celor 30 de ani de la fondarea Procuraturii

Au acuzat și au fost apreciați. CSP a decis cine va primi distincțiile cu prilejul celor 30 de ani de la fondarea Procuraturii

Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. Propunerile Statelor Unite, mai bune decât cele venite de la NATO

Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. Propunerile Statelor Unite, mai bune decât cele venite de la NATO

Meteorologii trag alarma: Cod galben de vânt pe întreg teritoriul țării

Meteorologii trag alarma: Cod galben de vânt pe întreg teritoriul țării

Advertoriale
Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Respect sporit pentru propria persoană sau eroare mecanică? Gafa pe care a comis-o prim-ministra la un eveniment public (FOCUS)
 • 2
  Rusia respinge solicitarea Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria: „Afirmații departe de realitatea istorică”
 • 3
  Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în fața Rusiei. Ce motiv invocă Budapesta
 • 4
  Kremlinul susţine că SUA nu au luat în considerare garanțiile de securitate cerute de Rusia: „Nu vom întârzia cu reacția”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.