Curtea de Apel a admis astăzi parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău. Neconstituționalitatea articolului prin care a fost suspendat primarul general din funcție, urmează să fie examinată de Curtea Constituțională. Cât privește încheierea prin care Chirtoacă a fost suspendat din funcție, aceasta rămâne în vigoare până la decizia CC.
„Astăzi în instanța de apel urma să fie examinat recursul apărării, împotriva încheierii prin care a fost admis demersul procurorului și suspendat din funcție Dorin Chirtoacă. Până la examinarea recursului, partea apărării a înaintat o cerere prin care s-a solicitat ridicarea excepției de neconstituționalitate a articolului 33 din legea privind administrația locală. Astfel, cererea a fost admisă parțial, iar sesizarea apărării a fost expediată la Curtea Constituțională pentru a se putea expune referitor la cererea de neconstituționalitate a articolului 33. Ceea ce ține de cererea privind anularea încheierii, prin care s-a decis suspendarea primarului din funcție la data de 28 iulie, aceasta a fost respinsă. Deci, dumnealui rămâne suspendat”, a explicat procurorul Dumitru Robu.
Articolul 33, prin care a fost suspendat primarul general, prevede ca acesta să fie suspendat de instanță, procedură contestată de apărare. Lucru care urmează să fie clarificat de Curtea Constituțională.
Dorin Chirtoacă spune că va rămâne în funcția de primar al Capitalei.
„Rămân primar, chiar dacă este o suspendare ilegală. O să mergem la Curtea Constituțională pentru a demonstra asta. Singura normă prevede doar demiterea subalternilor, în cazul meu cetățenii decid asta. Pentru persoanele numite în funcție există un articol de suspendare, iar pentru persoanele alese nu există așa ceva. Atâta timp cât norma de suspendare a primarului prevăzut în Art.33 din Legea administrației publice locale nu este inclusă în Codul de procedură penală, atunci această normă nu poate fi aplicată. Chiar șeful procuraturii Viorel Morari a spus că legea nu este clară. Or despre ce prezumție a nevinovăției este vorba. Or eu sunt deja declarat vinovat și lasă să mă calce cu buldozerul, or încă nu mi-a fost demonstrată vinovăția. Dacă Curtea Constituțională îmi dă dreptate, atunci se anulează încheierea din 28 iulie, iar eu voi continua să semnez acte, așa cum am făcut până acum”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Vezi și aceste știri

Ar fi deposedat două persoane de apartamente prin fals în acte. Un bărbat din Cahul va fi judecat pentru escrocherie

Cârdășie? EBU explică de ce a eliminat cele șase jurii la Eurovision, inclusiv România (DOC)
