*Acest material este sponsorizat

Software Tester - Profesia care testează viitorul

Software Tester - Profesia care testează viitorul

În luna mai a anului curent, circa 75 de mii de pasageri ai unei companii aeriene din Marea Britanie au rămas blocaţi în mai multe aeroporturi din cauza unei erori a sistemului IT. În consecinţă, planurile a mii de oameni au fost date peste cap, iar pierderile financiare ale companiei sunt greu de estimat. Specialiştii IT spun că această situaţie ar fi putut fi evitată, dacă softul ar fi fost mai bine testat.

Importanţa Testării software și eroii invizibili

Testarea software este foarte importantă în domeniul tehnologiilor informaţionale. De calitatea testării depinde, în final, calitatea produselor IT, iar pentru utilizatori asta înseamnă avioane care decolează fără întârzieri, asigurări medicale fără erori, bani ajunși la timp pe card.

În Endava, cea mai mare companie IT din Moldova, din cei circa 550 de angajaţi, disciplina Testare cuprinde circa 200 de oameni, număr aproape egal cu cel al developerilor.

Astăzi, cererea de ingineri de testare pe piaţa IT este enormă. Potrivit lui Veaceslav Panfil, Head of Testing la Endava în Chişinău, fiecare proiect livrat de Endava are în spate o echipă din care cel puţin o treime sunt testeri. Uneori, numărul testerilor poate depăşi jumătate, dar există şi proiecte formate doar din ingineri de testare.

Veaceslav Panfil, Head of Testing la Endava în Chişinău

„Profesia de inginer de testare în Moldova este relativ nouă. Deşi facultăţile de IT de la noi pregătesc de ani buni developeri, în domeniul formării testerilor abia se pun bazele. Numărul de testeri necesari în proiectele IT este destul de mare şi tinde spre 50%, comparativ cu alte profesii, cum ar fi developerii sau analiştii. Aceasta înseamnă că există poziţii vacante, proiecte şi roluri interesante în domeniul Testării software”, a explicat Veaceslav.

Eroii invizibili - Profesia tester IT şi oportunităţi de carieră pentru testeri talentaţi

Alina Pascaru lucrează la Endava Moldova de 7 ani, iar în prezent combină rolurile de Scrum Master/ Test Lead într-un proiect şi cea de lider al practicii Test Analysis and Design la nivel de grup. Pe lângă atribuţiile de proiect şi în cadrul disciplinei Testare, Alina este implicată în organizarea programului de internship în testare, este parte din echipa care a elaborat şi predă cursul de Software Testing pentru studenţii la IT de la UTM şi USM şi se implică în susţinerea diferitor traininguri în cadrul companiei.

Alina Pascaru, Scrum Master/Test Lead; lider al practicii Test Analysis and Design 

Marin Onofrei şi-a început cariera în acest domeniu acum 5 ani, aplicând la un internship în Endava. A început ca junior tester într-un proiect mobile de 4 luni, în care a făcut testare manuală. Apoi, susţinut de mentori din Endava, a început să-şi aprofundeze cunoştinţele în testare automată. După primul an a fost promovat ca Senior Technician, apoi a fost implicat într-un proiect important, pentru care a lucrat jumătate de an în Marea Britanie. Acum este Senior Tester şi Test Lead într-un proiect ce are ca scop crearea unui sistem de procesare a plăţilor pentru o companie financiară din Marea Britanie.

Marin Onofrei, Senior Tester şi Test Lead

„Îmi place foarte mult să fac testare automată, iar în Endava acest domeniu este foarte bine dezvoltat, datorită proiectelor mari în care suntem implicaţi. Din punct de vedere tehnic, asta înseamnă că testarea este mult mai avansată. Spre exemplu, în proiectul curent aplicăm toate tipurile de testare, manuală, automată, de performanţă, testare de baze de date şi de securitate”, a spus Marin Onofrei.

Testarea reprezintă un teren de dezvoltare foarte bun pentru persoanele cu planuri de carieră pe termen mediu şi lung, pentru că este un domeniu în care poţi să-ţi dezvolţi abilităţile de comunicare, planificare, negociere, management etc. 

Profesia tuturor posibilităţilor care nu are limite geografice - Software Tester în Europa, SUA şi America Latină

Domeniile de business în care activează Endava sunt foarte diverse, de la companii financiare, de asigurări, telecomunicaţii, media până la tehnologie şi retail. Respectiv, direcţiile în care pot lucra testerii variază de la testare manuală de complexitate diferită, la testare de performanţă, automatizare pe web, mobile, servicii web, creare de frameworks şi instrumente, etc. 

Pe piaţa internaţională, în domeniul testării are loc o direcţionare a profesioniştilor spre practici de testare automatizată, testare de performanţă, testarea în Cloud, testarea securităţii şi performanţei software-ului, iar centrul de livrare Endava din Chişinău se îndreaptă în această direcţie, investind masiv în creşterea acestor cunoştinţe şi a nivelului de expertiză.

Datorită colaborării permanente cu clienţi internaţionali, dar şi lucrului în echipe distribuite din locaţiile Endava din Europa, SUA şi America Latină, IT-ştii interacţionează cu oameni diferiţi, ce vorbesc limbi şi au culturi diferite de cea locală.

Demonstrează că poți. Din Chișinău în Bogota

Aşa a fost şi în cazul echipei de profesionişti din Chişinău care, alături de colegi din alte locaţii Endava, au fost invitaţi să contribuie la dezvoltarea unui nou centru de livrare în Bogota, Columbia. Una dintre aceştia este Olga Barbu, acum Head of Testing în centrul de livrare Endava din Columbia.

Olga Barbu, Head of Testing în centrul de livrare Endava din Columbia

Olga a venit la Endava în anul 2011, ca Senior Tehnician, având un an şi jumătate de experienţă în testare. Datorită implicării active în activităţile companiei şi abilităţilor de lider, a avansat rapid în roluri şi poziţii din ce în ce mai interesante, ce presupuneau mai multe responsabilităţi, dar şi provocări. La exact 5 ani de experienţă în Endava, a venit în Bogota, pentru a conduce disciplina de Testare.

Deşi a fost dificil la început, în câteva luni, cu susţinerea echipei şi a colegilor din Chișinău şi la nivel de grup, centrul de livrare din Bogota a demarat mai multe proiecte şi continuă să promoveze cultura Endava în mediul IT din America Latină.

„Să fii parte din Endava înseamnă un anumit stil de viaţă, pe care îl avem noi şi pe care îl împărţim cu familia. În 6 ani, de când sunt la Endava, am mers de mai multe ori la sediul clienţilor noştri în diferite oraşe din Marea Britanie şi SUA, iar fiecare etapă de creştere profesională a însemnat lucruri noi, tehnologii şi proiecte care te provoacă mereu să te perfecţionezi”, consideră Olga Barbu, Head of Testing la Endava în Bogota.

Despre Endava

Endava este o companie de servicii IT cu capital privat, cu peste 16 ani de experienţă în dezvoltarea de soluţii pentru unele dintre cele mai mari companii din industriile financiare, asigurări, telecomunicaţii, media, tehnologie şi retail, la nivel global. Prin soluţiile sale de Digital Evolution, Agile Transformation şi Automation, Endava îşi ajută clienţii să interacţioneze mai bine cu userii lor şi să devină mai agili şi eficienţi.

Endava are mai bine de 3700 de angajaţi în birourile sale din America de Nord şi Europa de Vest, precum şi centre de livrare în Moldova, România, Bulgaria, Macedonia, Serbia şi Columbia.

Compania investeşte în relaţii pe termen lung cu clienţii şi recunoaşte importanţa unei cariere pline de satisfacţii şi provocări pentru oamenii săi, poziţionându-se astfel ca un angajator de top pentru cei mai buni ingineri.

Eforturile Endava sunt dedicate pentru a ajuta oamenii să aibă succes printr-o cultură organizaţională puternică. Compania investeşte în programe de dezvoltare şi a creat un mediu solid de învăţare. Endava susţine, de asemenea, dezvoltarea oamenilor săi, dincolo de abilităţile lor tehnice, prin îmbunătăţirea skill-urilor soft, apreciindu-le pasiunile şi poveştile de succes, precum şi recunoscându-le contribuţia în creşterea şi dezvoltarea organizaţiei.

P.

P.

Vezi și aceste știri
498 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore. 32 de decese, raportate pentru ziua de astăzi

498 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore. 32 de decese, raportate pentru ziua de astăzi

Municipiul Chișinău s-a înfrățit cu municipiul Suceava

Municipiul Chișinău s-a înfrățit cu municipiul Suceava

Marea Britanie: Vântul bate cu 160 de km pe oră. Oamenii au fost sfătuiți să stea în casă

Marea Britanie: Vântul bate cu 160 de km pe oră. Oamenii au fost sfătuiți să stea în casă

Advertoriale
Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Plăcinta domnească și Prăjitura Peresecina - Artizanii Gustului ne prezintă bucatele ce te fac să revii la Marcu Bakery (VIDEO)

Plăcinta domnească și Prăjitura Peresecina - Artizanii Gustului ne prezintă bucatele ce te fac să revii la Marcu Bakery (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Noua variantă de coronavirus a primit numele de OMICRON. Mai multe țări introduc restricții de călătorie spre Africa de Sud și țările din regiune
 • 2
  Gazprom, îngrijorat de întârzierea achitării facturilor: „Acest fapt semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al R. Moldova”
 • 3
  Ploaie slabă și cer noros: cum va fi vremea în weekend
 • 4
  OMS: Toate persoanele nevaccinate „trebuie căutate şi convinse să se imunizeze”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.