Trump, avertisment dur pentru Coreea de Nord. Phenianul răspunde amenințător: Suntem pregătiți să atacăm

Trump, avertisment dur pentru Coreea de Nord. Phenianul răspunde amenințător: Suntem pregătiți să atacăm

Președintele american Donald Trump a declarat marți că Phenianul va primi un răspuns fără precedent, dacă mai amenință Statele Unite. Practic, Donald Trump a ameninţat Coreea de Nord cu un război devastator, dacă va continua să provoace America. Replica de la Phenian nu s-a lăsat așteptată și a avut un ton pe măsură: suntem pregătiți să atacăm Guam-ul!

ACTUALIZARE 7:45. Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat că avertismentul Coreei de Nord privind un posibil atac cu rachete vizând teritoriul din Pacific nu reprezintă o ameninţare, iar insula este pregătită pentru „orice eventualitate”, măsuri de protecţie fiind amplasate strategic pentru a apăra populaţia.

„Guam este teritoriu american. Nu suntem numai o instalaţie militară”, a subliniat guvernatorul, potrivit digi24.ro.

Publicitate

Calvo a precizat că a contactat Casa Albă şi a fost anunţat de Departamentul Apărării şi de cel pentru Securitate Internă că nu există o schimbare în nivelul ameninţării.

ACTUALIZARE 2:00. Coreea de Nord a anunțat că „examinează cu atenție” un plan de atacare cu rachete a Guamului, teritoriu american din Pacific. Un purtător de cuvânt al Armatei Populare Coreene este citat într-un comunicat de agenția oficială KCNA afirmând că planul poate fi pus în aplicare în orice moment, de îndată ce liderul Kim Jong-un ia o decizie în acest sens.

Într-un alt comunicat, care citează un alt purtător de cuvânt al armatei, Coreea de Nord acuză SUA că pregătește un „război de prevenție” și spune că orice plan de a-l pune în aplicare se va lovi de un război total, care va lovi toate terioriile inamice, inclusiv continentul american.

Reacția Coreei de Nord intervine la câteva ore după ce președintele Donald Trump amenințase Phenianul cu o ripostă fără precedent, dacă mai continuă cu amenințările.

Intensificarea tensiunilor s-a simțit imediat pe piețele financiare globale, în timp ce oficialii și analiștii americani spun că e bine să se evite intrarea într-o spirală retorică periculoasă cu Phenianul.

Insula Guam, din Pacificul de Vest, găzduiește o bază militară americană care are în dotare submarine, un aeroport și un grup al Pazei de Coastă.

Din punct de vedere tehnic, Statele Unite sunt în război cu Coreea de Nord încă de la conflictul intercoreean din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistițiu, dar nu cu un tratat de pace.

Tensiunile dintre cei doi inamici s-au intensificat după ce Coreea de Nord a efectuat anul trecut două teste nucleare, iar luna trecută două teste cu rachete interbalistice.

Un oficial american a declarat că luni două bombardiere americane B-1 au decolat din Guam și au zburat peste Coreea de Nord. În aceleași timp, senatorul republican american John McCain a declarat că Trump ar trebui să fie atent atunci când amenință Coreea de Nord, asta dacă nu cumva este pregătit deja să acționeze.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal