Platforma DA afirmă că PD comunică instituțiilor europene „informații denaturate” despre situația din R. Moldova

Platforma DA afirmă că PD comunică instituțiilor europene „informații denaturate” despre situația din R. Moldova

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr afirmă că au intrat recent în posesia unor documente care ar fi fost expediate de Partidul Democrat către instituțiile europene. Conducerea PPDA spune că, prin inermediul unor firme de lobby, guvernarea „încearcă să prezinte denaturat situația din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneția în recentele modificări ale Codului electoral”. 

Potrivit celor de la PPDA, PD operează cu rezultatele unor sondaje în care mixtul are „susținerea populației”. „Plahotniuc, în mod ipocrit, informează instituțiile europene despre îndeplinirea unor recomandări ale Comisiei de la Veneția, pe când recomandarea principală a acestei instituții de cea mai înaltă autoritate în domeniul democrației electorale a fost renunțarea de a modifica sistemul electoral existent. (...) Scopul real al acestor demersuri disperate este evitarea riscului stopării finanţări din partea UE și renegocierii Acordului de Asociere UE-RM”, se arată într-un comunicat PPDA. Potrivit Platformei DA, PD argumentează schimbarea sistemului electoral cu rezultatele unor sondaje care favorizează modificările votate. Opoziția afirmă că sondajele „sunt comandate și finanțate de Plahotniuc”. „O altă direcție de manipulare din partea PD a partenerilor europeni este enumerarea așa-ziselor îmbunătățiri a noii legislații electorale în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția. Drept exemplu de ameliorare a legislației, PD-ul invocă faptul că stabilirea circumscripțiilor electorale nu va fi realizată de către Comisia Electorală Centrală, care este o instituție formată pe criterii politice, ci de către o „autoritate independentă”. În realitate, noua Comisie, responsabilă de stabilirea circumscripțiilor electorale, va fi numită de către Guvern, iar majoritatea va fi deținută de reprezentanții puterii actuale, chiar dacă formal vor face parte și reprezentanții partidelor extraparlamentare, societatea civilă, experți. Astfel, această așa-zisă autoritate independentă va stabili circumscripțiile exclusiv în baza intereselor obscure ale guvernării hibride Plahotniuc-Dodon”, notează PPDA. În acest sens, Partidul Platformei DA solicită instituțiilor europene „aplicarea față de Plahotniuc și reprezentanții regimului cleptocratic de la Chișinău a tuturor mecanismelor de sancționare individuală, fără a afecta interesele cetățenilor noștri”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal