Însă, în goana după senzaţional, unii jurnaliştii au încălcat prezumţia nevinovăţiei a persoanelor reţinute de poliţie. Primii care au realizat o știre la acest subiect au fost jurnaliștii de la publika.md. Redactorii au publicat, însă, fotografiile și numele unei persoane care ar fi fost reținută în acest caz. În titlu, jurnaliștii Publika scriu (citez) „Cel mai frumos bărbat din Moldova, dealer de droguri. Tânărul vindea ECSTASY în cluburile de noapte” .

Redactorii Publika au menționat în știre că reținuții și-au recunoscut vina, chiar dacă această informație lipsește în comunicatul oficial. Totodată, jurnaliștii nu au citat vreo sursă care ar declara acest lucru. 

Specialiștii ne informează că în jurisprudenţă există trei termeni care definesc statutul juridic al persoanei aflate sub urmărire - „bănuit”, „învinuit” și „inculpat”.

Informațiile cu caracter personal publicate pe site-ul publika.md au fost preluate de mai multe portaluri informaționale.

Abia urmează ca această cauza penală să fie expediată în instanța de judecată, dar unii redactori au acuzat un tânăr că este dealer de droguri. Evident, există probabilitatea ca instanța să dea un verdict final identic cu cel al acestor portaluri de știri. Dar, jurnaliștii nu trebuie să dea verdicte. Ce se va întâmpla dacă instanța va stabili nevinovăția acestui tânăr. Discredităm o persoană, care ulterior ar putea fi achitată de instanță. Pe lângă faptul că am discreditat o persoană, riscăm să nu rămânem credibili în fața cititorilor sau telespectatorilor.

Prezumţia de nevinovăţie este garantată și de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal”.

Prezumţia nevinovăţiei este și o normă profesională jurnalistică. Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova precizează că „jurnalistul respectă prezumţia de nevinovăţie și consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive și irevocabile împotriva sa”.

Jurnalistul nu este cel care stabilește cine este vinovat, de altfel, ca și poliţia sau procuratura. Judecătorul are această prerogativă exclusivă. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, oricine este bănuit, învinuit sau inculpat, se află sub protecția prezumţiei nevinovăţiei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!