TI Moldova spune că prin noua lege au fost lărgite posibilităţile de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova. Astfel, din 27.06.2017 au intrat în vigoare următoarele prevederi:
„Prin derogare de la prevederile alin. (1), cetăţenia Republicii Moldova poate fi acordată la cerere cetăţeanului străin sau apatridului care cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei şi care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are o bună reputaţie economică şi financiară;b) nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului;c) varsă contribuţia la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat şi menţine, pentru o perioadă de 60 de luni, investiţii în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de Guvern.”
Legea modificată mai prevede că acordarea cetăţeniei Republicii Moldova în condiţiile specificate mai sus va fi limitată la 5 mii de persoane, fără a face referinţă dacă e vorba de un număr total sau un număr într-o anumită perioadă de timp.
„Aceste prevederi legale creează riscuri majore de legalizare, direct sau indirect, personal sau prin persoane interpuse, a mijloacelor financiare de provenienţă dubioasă”, consideră organizația.
Criticile Transparency International Moldova au fost formulate după ce Ministerul Justiției a identificat, în baza legii adoptate în luna iunie, „domeniile de dezvoltare strategică” în care pot investi străinii doritorii să obțină cetățenia moldoveană. Într-un proiect de hotărâre de guvern, ministerul a propus ca cetățenia să le fie acordată și celor care împrumută guvernului cel puțin 250 de mii de euro, pe o perioadă de cinci ani, prin cumpărarea de hârtii de valoare de stat. Potrivit Radio Europa Liberă, însă, autorii spun că potențialii donatori vor fi minuțios verificați.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.