Valabilitatea pașapoartelor române ar putea fi extinsă de la cinci la zece ani

Valabilitatea pașapoartelor române ar putea fi extinsă de la cinci la zece ani

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat intenția de a modifica legea în sensul extinderii valabilității pașaportului de la cinci la zece ani, după ce Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a anunțat că dacă nu va fi rezolvată problema cozilor la pașapoarte va depune plângere, scrie mediafax.ro.

„Am depus o inițiativă de modificare a legii. Dorim să extindem valabilitatea pașaportului de la cinci la zece ani”, a declarat Carmen Dan la Antena 3.

Referitor la această problemă, ministerul Afacerilor Interne a transmis că face eforturi ca procesul să se facă operativ, subliniind că lipsa de personal se resimte și în aceste servicii, MAI fiind nevoit să prelungească programul de lucru și să amâne concediile angajaților.

Publicitate

„Este adevărat că în lunile de vară numărul de cereri depășește cu 80-90% valorile din restul anului, iar în unele județe numărul cererilor se dublează în această perioadă. Din păcate, această creștere semnificativă nu poate fi însoțită și de dublarea numărului de ghișee sau de dublarea personalului care lucrează la serviciile de pașapoarte. Lipsa de personal se resimte și în aceste servicii, iar pe acest fond, am fost nevoiți să prelungim programele de lucru, să amânăm concediile din această vară pentru mulți dintre angajați sau să găsim alternative de spații destinate eliberării de pașapoarte”, preciza MAI, într-un comunicat postat pe pagina de Facebook.

Potrivit MAI, în 12 județe și în București, serviciile de pașapoarte lucrează luni, 14 august, iar în alte patru se va lucra și marți, 15 august.

Carmen Dan a fost criticată pentru cozile interminabile din fiecare vară de la ghișeele pentru eliberarea pașapoartelor, reprezentanții Federației Asociațiilor de Români din Europa amenințând că, dacă aceasta nu va rezolva problema, vor depune o plângere penală împotriva ei.

„De la începutul lunii august, în fața ghișeelor pentru eliberarea pașapoartelor s-au format cozi uriașe din cauza neadaptării acestor servicii la valul mare de români care vin din străinătate în vacanță și doresc să își schimbe și documentele. Dacă doamna ministru nu va rezolva cu maximă urgență această problemă, FADERE va face plângere penală împotriva acesteia. Este inadmisibil ca, după 10 ani, să spui că încă ești luat prin surprindere de românii care, în luna august, vin în număr mare în țară și doresc să își înnoiască documentele. Statul român încă nu s-a obișnuit cu ideea că 25% dintre cetățenii săi sunt plecați în afara țării. Este revoltător ca un cetățean român, care vrea să își petreacă două săptămâni de concediu împreună cu familia, să își piardă jumătate din timp pe la ghișee”, a declarat Daniel Țecu, președintele FADERE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal