FOTO. 120 de milioane de euro din partea BEI pentru implementarea proiectului „Livada Moldovei”

FOTO. 120 de milioane de euro din partea BEI pentru implementarea proiectului „Livada Moldovei”

Banca Europeană de Investiții (BEI) va acorda un împrumut de 120 de milioane de euro pentru implementarea proiectului „Livada Moldovei”, menit să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul horticol. Anunțul a fost făcut astăzi în livada de mere din satul Zăicana, Criuleni,de către prim-ministrul Iurie Leancă, vicepreședintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că proiectul vine într-o perioadă importantă pentru agricultorii de la noi, inclusiv în contextul restricţiilor la exporturi pe piaţa din Est, dar şi a deschiderii pieţei europene pentru produsele moldoveneşti. „Noi trebuie să facem așa încât deschiderea pieței UE să fie una facilitată și, având Zona de Liber Schimb, exportatorii noștri să poată să ajungă pe piața europeană. Și nu ne limităm doar la piața UE, ci negociem și cu alți parteneri comerciali”, a subliniat șeful Executivului.

...

Publicitate

Proiectul presupune investiţii în tehnologii şi echipamente. De asemenea, va fi oferită asistenţă instituţiilor responsabile de certificarea, testarea şi acreditarea produselor. În cadrul proiectului de investiții se va pune accent pe calitatea educaţiei de profil, dar şi marketing, promovarea pe noi pieţe de desfacere.

...

„Sunt convins că produsele moldovenești vor ajunge și pe piața consumatorului european, dar și pe alte piețe. Astfel de investiții înseamnă nu doar tehnologii foarte moderne, ci înseamnă recolte foarte bune și înseamnă că produsul nostru este foarte competitiv”, a precizat Iurie Leancă.

O inovaţie a proiectului „Livada Moldovei” este că acesta va fi disponibil şi prin intermediul companiilor de leasing. „Prin asemenea intervenţii vrem să creştem accesibilitatea la aceste resurse, vrem ca fiecare să poată beneficia de ele, vrem să aducem o schimbare pozitivă în activitatea fiecărui antreprenor, indiferent de mărimea acestuia”, a spus Iurie Leancă.

...

La rândul său, Wilhelm Molterer a declarat că BEI oferă această asistenţă pentru un sector-cheie al economiei Republicii Moldova. „Fondurile respective vor contribui la creşterea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova şi va permite țării să beneficieze de Zona de Liber Schimb cu UE ", a declarat vicepreşedintele BEI.

...

„Proiectul „Livada Moldovei” va constitui o bună sinergie cu acest program, care va contribui la implementarea Strategiei Agricole și realizarea unor scopuri și obiective comune de dezvoltare”, a declarat Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, menționând și cele 64 de milioane de euro oferite de UE pentru Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD).

...

Proiectul va fi pus în aplicare prin intermediul Ministerelor Finanţelor şi al Agriculturii. Investiţia totală a proiectului este estimată la 300 de milioane de euro. Pe lângă contribuția BEI, proiectul va fi finanțat prin fonduri proprii de la beneficiarii finali, împrumuturi de la băncile comerciale locale şi, eventual, subvenţii de la diverși donatori, inclusiv Comisia Europeană, prin Facilitatea de investiții pentru vecinătate (FIV).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal