
Valeriu Munteanu a primit acuzații de incompetență din partea Societății Vânătorilor
Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova a organizat o conferință de presă în care a enumerat beneficiile vânatului. Președintele Societății consideră că decizia fostului ministru al Mediului, Valeriu Munteanu de a interzice vânatul a fost una greșită. Pe de altă parte, Munteanu a venit cu o nouă replică dură la adresa vânătorilor.
・
Recent, guvernul a luat decizia de a renunța la interdicția vânătorii și a anunțat deschiderea noului sezon de vânătoare. Această decizie criticată dur de fostul ministru al Mediului,Valeriu Munteanu.
Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova a organizat și o conferință de presă privind deschiderea sezonului de vânătoare 2017-2018, unde au fost enumerate beneficiile acestei decizii.
„Asociația noastră întrunește 15 mii de membri-vânători, în timp ce în Europa există șapte milioane de vânători. Deseori apar organizații non-guvernamentale care sunt contra vânatului fără a conștientiza beneficiile și laturile pozitive. Toți văd doar extragerea vânatului nu și alte lucrări care se fac pe cheltuiala noastră. Este vorba de lucrările tehnice care au menirea de a proteja și dezvolta vânatul. Aici este vorba de paza fondurilor de vânătoare de braconieri. Noi vânăm doar un surplus al populației de interes cinegetic, care este admis de limitele legislației sau a hotărârii de guvern. Vânăm acele specii care nu sunt interzise și în afara perioadei permise și în zonele permise cu scopul menținerii echilibrului ecologic. În așa fel ca speciile de vânat să se dezvolte normal și să nu aducă daune, culturilor agricole și biodiversității. Mulți își aduc aminte de vânători atunci când apar daune sau când se răspândesc anumite epizootii precum rabia”, a declarat secretarul Consiliului Societății Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova, Ciolac Tudor.
Preşedintele Consiliului Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova, Oleg Ciocoi susține că vânatul se practică în aproape toate țările europene. Acolo unde s-a permis vânătoarea acea specie s-a dezvoltat, iar acolo unde s-a interzis, cu părere de rău, nu se dezvoltă sau chiar dispare, consideră acesta.
„Valeriu Munteanu nu este un specialist în domeniul vânatului. Eu nu pot să vă învăț să filmați. Decizia de a interzice vânatul a fost una eronată. În multe țări este o gestiune a vânatului. Acum 20 de ani în R. Moldova a fost interzisă vânătoarea de căprioare, fiindcă numărul exemplarelor acestei specii s-a redus până la 4000. În condițiile țării noastre această specie putea să numele 16-18 mii de exemplare. În 20 de ani, cu toate problemele existente numărul căprioarelor s-a păstrat la același nivel. Gestionarea vânătorii prevede anumiți termeni și zone unde poate fi realizat vânatul. Atunci când ministrul Muntean a propus interzicerea vânătorii anumitor animale, el avea o viziune a sa de politician numit în funcția de ministru al Ecologiei. Este dreptul său și nu vreau să declar dacă are sau nu dreptate. Datorită acestor măsuri restrictive nu s-a obținut nimic. A crescut numărul prădătorilor și mai ales a vulpilor”, susține Oleg Ciocoi.
Totodată, el menționează că sancțiunile pentru vânătoarea ilegală sau braconaj din țara noastră sunt foarte mici, în comparație cu alte țări, unde se confiscă arma, transportul utilizat și pot fi aplicate chiar și pedepse cu închisoarea.
Valeriu Munteanu a venit și de data aceasta cu o replica pe pagina sa de Facebook în care susține că membrii acestei asociații au protecție în Parlament și sunt niște braconieri ordinari.