Gheorghe Olteanu, antreprenorul care se trezește la 7.00 dimineața pentru a le spune prognoza meteo agricultorilor din regiune

Gheorghe Olteanu, antreprenorul care se trezește la 7.00 dimineața pentru a le spune prognoza meteo agricultorilor din regiune

Ziua de muncă a lui Gheorghe Olteanu începe la 7:00 dimineața, când este sunat de alți fermieri și producători agricoli din trei sate pentru a le comunica prognoza meteo. Datele sunt colectate de stația meteo din plantația de vie pe care o deține în satul Colibași, Cahul.„Stația transmite toată informația prin internet și o poate vedea oricine intră pe un site creat anume pentru monitorizarea acestor parametri. Cei care nu au posibilitatea să se conecteze la rețea mă telefonează dis-de-dimineață pentru a se informa. Și așa în fiecare zi a săptămânii”, povestește Gheorghe Olteanu.

Utilizarea stației meteo i-a permis cooperativei ”Struguri de Colibași”, care întrunește 7 întreprinzători din cele 3 sate, inclusiv întreprinderea lui Gheorghe Olteanu, VinNobil GȚ, să obțină o calitate excepțională a strugurilor. Montată în anul trecut, cu suportul Proiectului ACED, stația arată 7 parametri pe oră, permite fermierilor să anticipeze bolile și dăunătorii care sunt la moment, și prognoza timpului pentru 7 zile înainte. Având datele furnizate de stație, fermierii pot identifica perioadă oportună pentru intervenții în vii și livezi, pentru a evita pierderi de la hazardurile naturale, dăunători și alți factori naturali. Proiectul ACED a promovat utilizarea stațiilor meteo în Moldova pentru a îmbunătăți protecția culturilor și a obține recolte mai calitative. ACED a oferit instruire lui Olteanu și altor fermieri în ce privește utilizarea stațiilor și interpretarea datelor colectate.

În anul 2014, Olteanu se așteaptă la o recoltă mai mare la toate 7 soiuri de struguri de masă și 3 soiuri tehnice de pe 12 hectare de vie pe care le lucrează, precum și de pe hectarul cu prune. Recolta de struguri va constitui cel puțin 12 tone la hectar, 95% fiind ce calitate extra. Colegii din cooperativă au obținut rezultate similare, fapt ce i-a încurajat să lanseze un proiect de construcție a unui frigider cu capacitatea de 360 tone. Proiectul, la cost total de 5,2 milioane lei, va fi finanțat în cea mai mare parte de către Banca Mondială, iar frigiderul va permite membrilor cooperativei și altor gospodării agricole să efectueze exporturi în comun, care până în prezent au fost nesemnificative.

„În anii precedenți cea mai mare parte din recoltă am comercializat-o pe piața internă, dar am putut vinde o parte și în România. Când vom avea frigider, vom putea merge mai departe. Ne vom gândi cum să abordăm și rețelele de supermarketuri. În opinia mea, dacă nu era stația meteo, cu certitudine nu avansam atât de mult și rapid, și nu exista proiectul de frigider. Datorită ei am putut preîntâmpina bolile și dăunătorii, am putut organiza eficient lucrările în câmp, am putut evita o serie de pierderi și riscuri și au prins contur planurile de export. De la ea a început totul”, consideră Olteanu.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.