
WAPA: Producția de mere din UE se va reduce cu 21%, iar în Rusia cu 37%
Asociația Mondială a Perelor și Merelor (WAPA) prognozează o reducere a volumului de mere recoltat în UE, precum și alte țări din lume, ca urmare a înghețurilor de primăvară și a climei secetoase. Totuși, această scădere ar putea echilibra piața merelor din UE, afectată de embargoul rusesc și exporturi mai mici în țările din Nordul Africii.
・
Potrivit prognozelor Asociației Mondiale a Perelor și Merelor (WAPA), în 2017 se va înregistra o descreștere cu 21% a producției de mere în țările din UE, comparativ cu datele din 2016. Astfel, producția va ajunge la un nivel de 9,34 milioane de tone. În schimb producția de pere va înregistra o reducere nesemnificativă de 1% și va fi la un nivel de 2,148 milioane de tone.
Diminuarea producției de mere cu 21% a fost determinată de înghețurile de primăvară, care au avut loc în perioada de înflorire a copacilor. De asemenea, a contribuit la scăderea recoltei și clima secetoasă din această vară.
Reduceri semnificative a producției de mere în afara țărilor UE se vor înregistra și în țări precum: Rusia (-37%), Mexic (-30%), Elveția (-21%), Belarus (-19%), Ucraina (-10%) și Canada (-5%)/
În SUA se așteaptă o recoltă la nivelul înregistrat în 2016, iar China prognozează o creștere a acesteia cu 3%.
De remarcat că piața europeană de mere a fost afectată de embargoul impus de Federația Rusă, precum și reducerea volumului exporturilor spre țările din Nordul Africii. Astfel, un volum mai mic de mere recoltate ar putea să ducă la o echilibrare a ofertei de pe piață. Potrivit estimărilor Asociației Moldova Fruct din R. Moldova, producția din țara noastră va fi la nivelul înregistrat în 2016, chiar dacă livezile de mere ale fermierilor din nordul țării au fost afectate de înghețurile de primăvară. Acest fapt se datorează intrării în rod a livezilor intensive și superintensive de măr.
De remarcat că producătorii din țara noastră au fost de asemenea afectați de embargoul impus de Federația Rusă la exportul produselor vegetale. Astfel, în prezent exportul de mere se efectuează în baza unor liste aprobate de Rosselhoznadzor, în ciuda solicitărilor repetate a autorităților din țara noastră de a anula aceste bariere.