Agricultorii moldoveni au obținut o creștere de 24% a producției medii la grâu

Agricultorii moldoveni au obținut o creștere de 24% a producției medii la grâu

În acest an suprafețele semănate cu grâu în R. Moldova s-au redus cu aproape 70 mii de ha. Totuși, agricultorii au reușit să obțină de pe suprafețele semănate cu această cultură o creștere a volumului mediu la ha cu circa 24%. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în Nordul țării. De remarcat că și la alte culturi cerealiere s-a înregistrat o creștere a producției medii.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în anul curent, suprafețele de cereale de I grupă, leguminoase și rapiță supuse recoltării, constituie 428,5 mii ha.

Recoltarea culturilor cerealiere și leguminoase de grupa I și a rapiței a început mai târziu, comparativ cu anul 2016, în prima decadă a lunii iulie. La data de 11 august, 99% din suprafața însămânțată cu grâu a fost recoltată, iar recoltarea culturilor de grupa I: orzul, mazărea și rapița a fost finalizată cu succes. Perioada de recoltare a constituit circa 30 de zile, din cauza ploilor din lunile iulie-august.

Publicitate

Problemele de bază care au apărut în perioada recoltării sunt precipitațiile atestate în a treia decadă a lunii iunie și prima decadă a lunii iulie curent. În zona de Nord a țării, recoltarea culturilor sus-menționate a demarat mai târziu, din cauza coacerii incomplete a culturilor.Grâul de toamnă și primăvară a fost recoltat pe suprafața totală de 303 mii ha (371 mii de ha în 2016) și s-a obținut un volum global de 1,16 mil. tone, productivitatea medie la 1 ha constituind 3,87 tone, cu 0,77 tone în creștere față de 2016.

Rezultate mai bune se înregistrează în zona de Nord - 4,08 t/ha. Respectiv în raioanele: Ocnița - 5, 0 t/ha de pe 3850 ha, Edineț - 4,7 t/ha de pe suprafața de 6820 ha, Briceni - 4, 62 t/ha de pe 6500, 0 ha, Taraclia - 4,67 t/ha de pe suprafața de 10798 ha, Leova - 4, 42 t/ha de pe suprafața de 5366 ha. Rezultate mai joase comparativ cu media pe republică au obținut raioanele: Strășeni - 2, 9 t/ha de pe suprafața de 794 ha, Basarabeasca - 3, 2 t/ha de pe suprafața de 7903 ha, Sângerei - 3,1 t/ha de pe suprafața 11000 ha.

Orzul de toamnă și primăvară a fost recoltat pe suprafața totală de 73, 2 mii ha și s-a obținut un volum global de 248,2 mii. tone, productivitatea medie la ha constituind 3, 4 tone, cu 0, 4 tone în creștere față de 2016.

Mazărea a fost recoltată pe suprafața totală de 18, 8 mii ha și s-a obținut un volum global de 50, 5 mii. tone, productivitatea medie la 1 ha constituind 2, 68 tone, cu 0, 18 tone în scădere față de 2016.

Rapița a fost recoltată pe suprafața totală de 29, 6 mii ha și s-a obținut un volum global de 73,7 mii. tone, productivitatea medie la 1 ha constituind 2,5 tone, la fel ca și în 2016.Tehnologiile de cultivare au fost respectate în mare parte de către producătorii mari, fiind atestate la grâul de toamnă recolte de 5-7 tone/ha, media pe raion fiind mai mică din cauza gospodăriilor mici care nu-și permit să procure la timp fertilizanții și produsele de uz fitosanitar, să aplice tehnologiile de conservare a solului No-Till și Mini-Till.

În unele raioane din Sudul republicii, UTA Găgăuzia, din cauza secetei din lunile august-septembrie terenul a fost pregătit mai târziu și respectiv semănatul a avut loc mai târziu. Gospodăriile mari au respectat tehnologia de producere, la timp au fost incorporați în sol fertilizanții. De asemenea, protecția fitosanitară a fost petrecută în termeni optimi.

Conform estimărilor din 2016 suprafețele agricole cu elemente de agricultură conservativă No-Till, Mini-Till constituie 200 mii ha, cu o creștere de 5% din suprafața totală arabilă în 2017. Din suprafețele însămânțate cu culturi de I grupă și rapiță, în profil teritorial, aceste suprafețe sunt repartizate în felul următor: 5-7% - în UTA Găgăuzia, 8-10% la sud, 12-15% la centru și 35-40% la nordul republicii.

Totodată, conform datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), la nivel mondial, producția de grâu ar putea fi de 744 milioane de tone, cu 1,8 la sută mai puțin decât în 2016. FAO a anunțat că, declinul se va înregistra în acest an, deoarece agricultorii din Statele Unite ale Americii au redus plantațiile de grâu, în favoarea culturilor mai scumpe. Cu toate acestea, mai multe țări din Uniunea Europeană, dar și Rusia, China și India vor recolta aceeași cantitate de grâu ca în 2016.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal