Studiu: În România a crescut amenințarea sclaviei moderne

Studiu: În România a crescut amenințarea sclaviei moderne

În cinci state UE amenințarea sclaviei moderne a crescut - și anume în România, Grecia, Italia, Cipru și Bulgaria -, potrivit celei de a doua ediții a raportului ”Indicele Sclaviei Moderne (MSI) 2017”, publicat de o companie de consultată în domeniului riscurilor la nivel global, Verisk Maplecroft, cu sediul în Marea Britanie, scrie news.ro.

Organizația prezintă cele cinci țări europene drept „puncte de intrare cheie în regiune a migranților, extrem de vulnerabili la exploatare” și apreciază că ”prezența acestor populații de migranți vulnerabili în principalale țări de sosire reprezintă o contribuție cheie la creșterea sclaviei în numeroase sectoare în regiune, ca de exemplu în agricultură, construcții și servicii”.

În 20 de state membre UE a crescut amenințarea sclaviei moderne, al cărei nivel a crescut în Europa față de cel de anul trecut, când organizația a prezentat primul raport.

Publicitate

În raport, „sclavia modernă” este definită drept „un termen-umbrelă care include sclavia, servitutea, traficul de persoane și munca forțată”, iar autorii evaluează situația în 198 de țări în baza „puterii legislației lor, eficienței aplicării legislației și gravității încălcărilor”.

În cadrul UE, indicii României și Italiei relevă deprecieri semnificative ale situației.România a căzut 56 de locuri, de anul trecut, și se clasează pe locul 66 între țările cu risc mare, iar Italia se clasează a 133-a, o cădere de 16 locuri.

Potrivit raportului, cele două țări „au înregistrat cele mai grave raportări ale unor încălcări în UE, inclusiv forme grave de muncă forțată, precum servitutea și traficul”.

Italia a primit 85% dintre migranții care au venit pe mare de la începutul anului, potrivit publicației Quartz. În acest sens, riscul în Italia va crește până anul viitor, în agricultură mai ales, apreciază Verisk Maplecroft.

Țări ca Olanda, Austria, Spania, Franța, Lituania și Letonia nu apar între cele în care riscul sclaviei moderne crește, în contextul în care țări ca Regatul Unit, Franța și Olanda au adoptat legi cu privire la sclavia modernă și drepturile omului.

În afara UE, potrivit raportului, situația în Turcia a înregistrat a doua cea mai mare depreciere a indicelui, iar această țară a căzut de pe locul 110 pe 58 și a intrat în categoria țărilor cu „risc ridicat”. „„Afluxul a 100.000 de refugiați din calea războiului din Siria, alături de sistemul restrictiv al permiselor de muncă în Turcia, a condus la intrarea a mii de oameni în rândul forței de muncă la negru”, se arată în raport.

În schimb, Cambodgia a înregistrat un progres ușor în 2017, și a urcat 19 poziții, de pe locul 61 pe locul 80. India a înregistrat cea mai importantă îmbunătățire a situației în comparație cu toate celelalte țări, urcând de pe poziția a 15-a pe poziția a 48-a.

În top zece al țărilor cu cel mai mare risc al sclaviei - „risc extrem” - la nivel mondial se află Coreea de Nord, Siria, Sudanul de Sud, Yemenul, Republica Democratică Congo (RDC), Sudan, Iran, Libia, Eritreea și Turkmenistan.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal