Datele pentru ultimii cinci ani arată o creștere semnificativă a exporturilor de miere naturală, în 2013 valoarea acestora atingând suma de 3,26 mil. dolari SUA.
Țările care se îndulcesc cu miere din țara noastră sunt în principal Germania, Franța, România și Slovacia, cărora le revin în total 75% din exporturile totale de miere ale țării noastre.
În anul 2013, Federația Rusă a importat miere moldovenească în valoare de doar 50 mii dolari SUA sau 1,5% din exporturile totale de miere efectuate de țara noastră. Pentru comparație, în anul 2009, Rusia a importat din Republica Moldova miere în valoare de circa 550 mii dolari SUA, în 2010 - 970 mii dolari SUA, iar în 2011 - mierea moldovenească importată de ruși a atins sumă de aproximativ 410 mii dolari SUA.
Pe lângă vânzările de miere în exteriorul țării, un aspect important pentru susținerea apicultorilor moldoveni este consumul intern de acest produs. Populația din Republica Moldova însă, ezită să înlocuiască zahărul cu mierea și nici nu o utilizează în scopuri curative. Astfel, un moldovean consumă în medie pe an circa 40 grame de miere. Asta în timp ce un neamț mănâncă 2-3 kg de miere pe an, iar media în UE este de aproape 1 kg.
În Republica Moldova există Asociația Națională a Apicultorilor, dar și o lege care reglementează activitatea în domeniu. Organizația are menirea de a susține producătorii apicoli, inclusiv prin instruire teoretică și practică. În legea apiculturii există un compartiment separat în care se menționează mijloacele prin care autoritățile statului sprijină agricultorii, dar și aspecte ce țin de protecția albinelor.
Cu ocazia Zilei Apicultorului, în ultimii ani, în Chișinău, s-au organizat mai multe expoziții cu vânzare a produselor apicole.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.