FOTO. Cum arată istoria Primului Război Mondial prin intermediul fotografiilor

FOTO. Cum arată istoria Primului Război Mondial prin intermediul fotografiilor
Foto: historia.ro


Acum o sută de ani, un tânăr naţionalist sârb îl asasinează pe Arhiducele Franz Ferdinand, în timp ce se afla în vizită în Sarajevo.
Atunci, în vara lui 1914, s-a sfârşit o lume, căci crima a pus în mişcare un întreg angrenaj de tratate, orgolii şi pasiuni. 

A izbucnit un război ce se credea a fi ca toate celelalte, se aşteptau soldaţii acasă până la căderea frunzelor de toamnă.

Dar nu a fost aşa, ba dimpotrivă. A fost primul război total, care a necesitat mobilizarea tuturor forţelor, pe frontul naţional şi cel de luptă, un război lung care a schimbat dramatic lumea-de la contururile graniţelor pe hartă până la tehnologii şi perspective asupra relaţiilor internaţionale, scrie Historia.

Costul? În bani, 58 de miliarde de dolari cheltuiţi de Aliaţi şi 25 de miliarde de dolari investite de Puterile Centrale. În vieţi umane, inestimabil.

Nouă suverani europeni, la Windsor, veniţi la înmormântarea regelui Edward al VII-lea, în mai 1910. În picioare, de la stânga la dreapta:Regele Haakon VII al Norvegiei, Ţarul Ferdinand al Bulgariei, Regele Manuel II al Portugaliei, Kaiserul Wilhelm II al Imperiului German, Regele George I al Greciei şi Regele Albert I al Belgiei. Aşezaţi, de la stânga la dreapta:Regele Alfonso XIII al Spaniei, Regele George V al Marii Britanii şi Regele Frederick VIII al Danemarcei.

În următorii ani, statele Kaiserului Wilhelm II şi Ţarului Ferdinand vor intra într-un război sângeros împotriva naţiunilor conduse de Regele ALbert I şi Regele George V. Războiul a fost, însă, şi o afacere de familie, căci Kaiserul era văr prim cu regele George V şi unchiul Regelui Albert I. Dintre suveranii surprinşi în fotografie, unul va fi asasinat-regele Greciei-trei vor declara că statele lor sunt neutre-Norvegia, Spania şi Danemarca-iar doi vor fi înlăturaţi de la putere prin revoluţii. 

În 1914, Austro-Ungaria era o ţară mare şi puternică, mai extinsă decât Germania, dar cu aproximativ la fel de mulţi cetăţeni. Fusese condusă de Împăratul Franz Joseph I din 1848, iar pentru tron se pregătea Arhiducele Franz Ferdinand. În fotografie, realizată la Sarajevo pe 28 iunie 1914, sunt surprinşi Arhiducele şi soţia sa, Contesa cehă Sophie Chotek în faţa Primăriei oraşului. În dimineaţa zilei, în timp ce se îndreptau spre primărie, cortegiul Arhiducelui a fost atacat de un grup de asasini naţionalişti sârbi, ale căror bombe au rănit zeci de privitori şi au distrus o maşină. După ce a fost realizată această fotografie, Arhiducele şi soţia sa s-au urcat într-o maşină decapotabilă, dorind să meargă la spitalul unde fuseseră duşi răniţii. Dar la câţiva metri, maşina s-a oprit pentru a întoarce, iar aici aştepta un alt asasin, care a tras două gloanţe, ucigându-i atât pe Franz Ferdinand, cât şi pe soţia sa.

În 1914, Austro-Ungaria era o ţară mare şi puternică, mai extinsă decât Germania, dar cu aproximativ la fel de mulţi cetăţeni. Fusese condusă de Împăratul Franz Joseph I din 1848, iar pentru tron se pregătea Arhiducele Franz Ferdinand.

În fotografie, realizată la Sarajevo pe 28 iunie 1914, sunt surprinşi Arhiducele şi soţia sa, Contesa cehă Sophie Chotek în faţa Primăriei oraşului.

În dimineaţa zilei, în timp ce se îndreptau spre primărie, cortegiul Arhiducelui a fost atacat de un grup de asasini naţionalişti sârbi, ale căror bombe au rănit zeci de privitori şi au distrus o maşină.

După ce a fost realizată această fotografie, Arhiducele şi soţia sa s-au urcat într-o maşină decapotabilă, dorind să meargă la spitalul unde fuseseră duşi răniţii. Dar la câţiva metri, maşina s-a oprit pentru a întoarce, iar aici aştepta un alt asasin, care a tras două gloanţe, ucigându-i atât pe Franz Ferdinand, cât şi pe soţia sa, scrie Historia.

Gavrilo Princip (stânga) şi victima sa, Arhiducele Franz Ferdinand, ambii fotografiaţi în 1914. Princip era un tânăr bosniac de 19 ani, recrutat împreună cu alţi cinci băieţi de Danilo Ilic, tot un bosniac, membru al societăţii secrete terorise Mâna Neagră. Scopul lor era crearea unei naţiuni sârbe. Conspiraţia a fost rapid descoperită, dar atacul a devenit catalizatorul care a făcut ca armate puternice şi mari să marşeze rapid una spre cealaltă în toată lumea. Toţi criminalii au fost capturaţi şi judecaţi. 13 au primit sentinţe cu închisoarea - inclusiv Princip, care era prea tânăr pentru a fi condamnat la moarte. Alţi trei au fost executaţi prin spânzurare. La patru ani de la comiterea asasinatului, Gavrilo Princip a murit în închisoare, de tuberculoză.

Gavrilo Princip (stânga) şi victima sa, Arhiducele Franz Ferdinand, ambii fotografiaţi în 1914. Princip era un tânăr bosniac de 19 ani, recrutat împreună cu alţi cinci băieţi de Danilo Ilic, tot un bosniac, membru al societăţii secrete terorise Mâna Neagră. Scopul lor era crearea unei naţiuni sârbe.

Conspiraţia a fost rapid descoperită, dar atacul a devenit catalizatorul care a făcut ca armate puternice şi mari să marşeze rapid una spre cealaltă în toată lumea.

Toţi criminalii au fost capturaţi şi judecaţi. 13 au primit sentinţe cu închisoarea-inclusiv Princip, care era prea tânăr pentru a fi condamnat la moarte. Alţi trei au fost executaţi prin spânzurare. La patru ani de la comiterea asasinatului, Gavrilo Princip a murit în închisoare, de tuberculoză. 

Un naţionalist bosniac sârb, posibil Princip, dar mai probabil Ferdninand Behr, e capturat de poliţie şi dus în sediul poliţiei din Sarajevo, pe 28 iunie 1914.

Un naţionalist bosniac sârb, posibil Princip, dar mai probabil Ferdninand Behr, e capturat de poliţie şi dus în sediul poliţiei din Sarajevo, pe 28 iunie 1914. 

La puţin timp după asasinarea Arhiducelui, Austro-Ungaria a dat un ultimatum Serbiei, cerând să oprească toate activităţile împotriva sa, să dizolve anumite grupări politice, să înlăture anumiţi politicieni şi să îi aresteze pe aceia care complotaseră la comiterea asasinatului. Totul în 48 de ore. Serbia, susţinută de vechiul său aliat, Rusia, a refuzat politicos să se supună pe deplin cerinţelor şi a început mobilizarea armatei. La scurt timp, Austro-Ungaria, sprijinită de Germania, a declarat război Serbiei, pe 28 iulie 1914. Atunci o întreagă reţea de tratate s-a activat, iar într-o lună, Germania, Austro-Ungaria, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Japonia îşi mobilizaseră armatele şi îşi declaraseră război. Război mondial, care avea să devină total. În fotografie, realizată în august 1914, infanterişti prusaci, îmbrăcaţi în noile uniforme de câmp gri, părăsesc Berlinul şi se îndreaptă către linia frontului. Fetele îi întâmpină cu veselie şi flori. Drumul spre apocalipsă, cu surle şi trâmbiţe...

La puţin timp după asasinarea Arhiducelui, Austro-Ungaria a dat un ultimatum Serbiei, cerând să oprească toate activităţile împotriva sa, să dizolve anumite grupări politice, să înlăture anumiţi politicieni şi să îi aresteze pe aceia care complotaseră la comiterea asasinatului.

Totul în 48 de ore. Serbia, susţinută de vechiul său aliat, Rusia, a refuzat politicos să se supună pe deplin cerinţelor şi a început mobilizarea armatei.

La scurt timp, Austro-Ungaria, sprijinită de Germania, a declarat război Serbiei, pe 28 iulie 1914. Atunci o întreagă reţea de tratate s-a activat, iar într-o lună, Germania, Austro-Ungaria, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Japonia îşi mobilizaseră armatele şi îşi declaraseră război.

Război mondial, care avea să devină total. În fotografie, realizată în august 1914, infanterişti prusaci, îmbrăcaţi în noile uniforme de câmp gri, părăsesc Berlinul şi se îndreaptă către linia frontului. Fetele îi întâmpină cu veselie şi flori. Drumul spre apocalipsă, cu surle şi trâmbiţe, scrie Historia.

Soldaţi belgieni pe biciclete, în Boulogne, Franţa, 1914. La începutul conflictului, Belgia s-a declarat neutră, dar oferea ruta cea mai bună pentru a intra în Franţa, aşa că Germania a declarat că

Soldaţi belgieni pe biciclete, în Boulogne, Franţa, 1914. La începutul conflictului, Belgia s-a declarat neutră, dar oferea ruta cea mai bună pentru a intra în Franţa, aşa că Germania a declarat că „o va trata ca pe un inamic" dacă nu permitea trupelor germane să treacă liber pe teritoriul său. 

Conflictul, numit în epocă Marele Război, a fost primul exemplu de război mondern care să aibă o asemenea amploare - tehnologiile militare dezvoltate atunci sunt încă folosite şi azi, s-au folosit şi arme neconvenţionale, precum atacurile chimice, considerate ulterior crime de război şi interzise. Avionul a fost o invenţie vitală pentru război, fiind folosit şi ca platformă de observaţie, bombardier, armă şi, în acelaşi timp, instrument de apărare. În fotografie, soldaţii francezi se adună în jurul unui avion care primeşte binecuvântarea unui preot, pe Frontul de Vest, în 1915.

Conflictul, numit în epocă Marele Război, a fost primul exemplu de război mondern care să aibă o asemenea amploare-tehnologiile militare dezvoltate atunci sunt încă folosite şi azi, s-au folosit şi arme neconvenţionale, precum atacurile chimice, considerate ulterior crime de război şi interzise.

Avionul a fost o invenţie vitală pentru război, fiind folosit şi ca platformă de observaţie, bombardier, armă şi, în acelaşi timp, instrument de apărare. În fotografie, soldaţii francezi se adună în jurul unui avion care primeşte binecuvântarea unui preot, pe Frontul de Vest, în 1915. 

Între 1914 şi 1918, când s-a sfârşit războiul, peste 65 de milioane de soldaţi au fost mobilizaţi la scară mondială - iar asta a necesitat multe provizii şi harnaşament. În fotografie apare o masă dintr-o fabrică de căşti de oţel din Lubeck, Germania. Sunt prezentate stagiile prin care trece o cască până ajunge să fie purtată.

Între 1914 şi 1918, când s-a sfârşit războiul, peste 65 de milioane de soldaţi au fost mobilizaţi la scară mondială-iar asta a necesitat multe provizii şi harnaşament.

În fotografie apare o masă dintr-o fabrică de căşti de oţel din Lubeck, Germania. Sunt prezentate stagiile prin care trece o cască până ajunge să fie purtată. 

Un soldat belgian fumează o ţigară în timpul unei bătălii între Dendermonde şi Oudegem, în Belgia, 1914. Germania a sperat să obţină o victorie rapidă împotriva Franţei şi a invadat Belgia în august 1914, îndreptându-se spre Franţa. Armata germană a avansat prin Belgia, dar a cunoscut o opoziţie feroce, mult mai puternică decât se aştepta să găsească în Franţa. Germanii au ajuns la 70 de kilometri de Paris, dar au fost împinşi înapoi, spre o poziţie mai stabilă, care va devenia linia de luptă de tranşee, devenită rigidă pentru ani de zile. În prima lună a Războiului Mondial sute de mii de soldaţi şi civili au fost ucişi sau răniţi - Franţa a suferit cea mai mare pierdere într-o singură zi, pe 22 august, când au fost ucişi peste 27.000 de soldaţi, iar mii au fost răniţi.

Citiți integral pe Historia.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
PUN către PAS: „Numiri abuzive în funcții, eliberări pe criterii de partid și concursuri trucate” (VIDEO)

PUN către PAS: „Numiri abuzive în funcții, eliberări pe criterii de partid și concursuri trucate” (VIDEO)

O fermă din Croația pune la dispoziția clienților un „hotel” pentru albine

O fermă din Croația pune la dispoziția clienților un „hotel” pentru albine

Scopul autorităților în privința emigranților: Până-n 2025, 25% dintre moldovenii aflați în străinătate să își dorească să revină acasă și 50% din cei reveniți să fie reintegrați cu succes

Scopul autorităților în privința emigranților: Până-n 2025, 25% dintre moldovenii aflați în străinătate să își dorească să revină acasă și 50% din cei reveniți să fie reintegrați cu succes

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist
 • 2
  Deținuții din închisoarea din Kabul, eliberați de talibani au devenit gardieni
 • 3
  Circulația trenului Chişinău-Bucureşti va fi reluată în noiembrie, după mai bine de un an şi jumătate în care aceasta a fost sistată
 • 4
  Parlamentul a extins lista legilor care, până la finele anului curent, vor fi supuse analizei ex-post
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.