Project Syndicate: Administrația Trump subminează siguranța dolarului american

Project Syndicate: Administrația Trump subminează siguranța dolarului american

Popularitatea dolarului conferă Statelor Unite un „privilegiu exorbitant”. Însă, administrația haotică a președintelui american Donald Trump a subminat dramatic încrederea în moneda americană. Despre asta scrie Benjamin J. Cohen, profesor de economie politică internațională la Universitatea din California, Santa Barbara, într-un articol pentru Project Syndicate citat de Agora. 

„Timp de aproape un secol, dolarul american a fost considerat ca fiind ultimul refugiu sigur al lumii financiare. Nicio altă valută nu a oferit același grad de securitate și lichiditate. În perioade grele, investitorii îngrijorați și băncile centrale prudente și-au acumulat activele denominate în dolari, nu în ultimul rând pe titlurile americane de trezorerie. Acest lucru deja nu mai corespunde realității”, consideră Benjamin J. Cohen.

Autorul declară că încă în 2007 odată cu spargerea balonului imobiliar a început criza financiară și recesiune, totodată SUA a fost acuzată de a împinge economia globală spre colaps. Și totuși, chiar și în toiul crizei, pe piețele americane a intrat un val mare de capital, care a permis Rezervei Federale și Trezoreriei Statelor Unite să dea răspunsul.

Publicitate

„Administrația haotică a președintelui american Donald Trump a subminat dramatic încrederea în dolarul american. După ceremonia de inaugurare petrecută în fața unei mulțimi fantomatice de milioane, Trump a luptat cu guvernele succesive, inclusiv cu aliații precum Australia și Germania. Mai recent, președintele a adus lumea în pragul războiului nuclear după ce s-a încleștat cu dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un”, se mai spune în articol.

„Riscul unei crize a dolarului părea minimal în săptămânile imediat următoare victoriei electorale surprinzătoare a lui Trump în noiembrie anul trecut. De fapt, până la sfârșitul anului trecut, intrările de capital au împins dolarul până la niveluri record în ultimul deceniu, grație așteptărilor de dereglementare pe scară largă, reduceri de impozite și stimulente fiscale sub formă de cheltuieli pentru infrastructură și creșterea investițiilor presupus „epuizate” în armata americană. Creșterea economică, credeau investitorii, trebuia să se îmbunătățească”, scrie Benjamin J. Cohen.

Dar, odată cu venirea administrației Trump acum zguduită de scandaluri s-a temperat și credința în dolar. „În primele 200 de zile de conducere a administrației Trump, dolarul a pierdut aproape 10% din valoarea sa. În timp ce Trump posta pe Twitter nonsensuri, investitorii au căutat piețe alternative sigure, de la Elveția la Japonia”, este de părere autorul articolului.

„Popularitatea dolarului ca a unui titlu de valoare sigur conferă SUA un „privilegiu exorbitant”. Atunci când investitorii și băncile centrale își plasează averile în certificate de trezorerie și în alte active americane, guvernul SUA poate cheltui în tot de ce are nevoie pentru a-și susține angajamentele de securitate din întreaga lume și pentru a-și finanța deficitele comerciale și bugetare.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal