Financial Times: Moldova, printre țările cu cele mai mari progrese înregistrate de Banca Mondială

Financial Times: Moldova, printre țările cu cele mai mari progrese înregistrate de Banca Mondială

Republica Moldova se numără printre țările care în ultimii 6 ani au înregistrat cele mai mari progrese în clasamentul mondial „Doing Business”. Cel puțin asta arată studiul realizat de publicația Financial Times care s-a axat în mare parte pe datele prezentate în rapoartele Băncii Mondiale și declarțiile exerților financiari, transmite Agora.

Potrivit Financial Times, din 2010, majoritatea țărilor care și-au îmbunătățit mediul lor de afaceri sunt fostele țări sovietice, printre care se numără și Republica Moldova.

...

Publicitate

Această evoluție ar putea părea stranie, având în vedere influența entităților guvernamentale asupra sistemului juridic și tradițiile oligarhice în fosta Uniune Sovietică.

Cu toate acestea, Financial Times în urma unei analize a datelor Băncii Mondiale constată că majoritatea țărilor care și-au îmbunătățit situația în mediul afaceri, sunt fostele țări comuniste.

Datele Băncii Mondiale evidențiază eforturile de implementare a reformelor economică în Ucraina, aceasta fiind urmată de alte foste republici sovietice precum: Uzbekistan, Belarus, Kazahstan și altele.

În ceea ce ține de Republica Moldova, în perioada 2010 - 2017, situația în țara noastră s-a îmbunătățit cu 14,16 de puncte.

...

Banca Mondială afirmă că cele 25 de țări pe care le clasifică în regiunea „Europa și Asia Centrală” - o categorie care exclude Europa de Vest și în care toate, cu excepția a trei țări, sunt ex-comuniste au înregistrat o medie de 26 de reforme pe economie din 2004, o cifră net superioară mediei globale de 15.

„Aceasta este regiunea care și-a îmbunătățit fără îndoială cel mai mult pozițiile”, a declarat Rita Ramalho, responsabilă pentru proiectul „Doing Business”. Potrivit acesteia, creșterea în mare parte se datorează tranziției spre capitalism.

Ramalho afirmă că poziția îmbunătățită a statelor ex-sovietice a fost parțial rezultatul schimbărilor metodologice. Cu toate acestea, regiunea s-a bucurat îmbunătățiri veritabile.

În ceea ce ține de problema „oligarhilor și cumătrismului”, aceasta se află în afara sferei de cercetare, a adăugat Ramalho.

Potrivit raportului, țările care au căzut în clasament sunt Hong Kong, Africa de Sud, Arabia Saudită și Venezuela.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal