Comisia Electorală Centrală a organizat o întâlnire cu reprezentanții diasporei pentru a le explica cum se pot înregistra online la o secție de votare din apropierea locului de trai. Totuși, persoanele prezente la întâlnire s-au declarat nemulțumite, dat fiind faptul că sunt prea multe criterii incluse pentru a putea vota, spun ei.
Reprezentanții diasporei au menționat că nu există nicio motivație pentru a se înregistra online, deoarece asta nu le oferă siguranța că vor avea un buletin de vot asigurat și vor putea vota. Iar aceasta nu funcționează pentru că se înregistrează puține persoane.
„Intenția e potrivită, însă, lipsește un element, noi nu ne înregistrăm. În procesul de judecată Diaspora-Republica Moldova, faptul că persoanele s-au înregistrat în prealabil nu le-a garantat faptul că ei au buletine de vot. Ceea ce încercăm noi să explicăm aici este că noi facem efortul și colectăm semnături, dacă trebuie și finanțăm, dar garantaține că vom avea buletine de vot. E un fel de ping-pong, ne trimit la Guvern, că partide politice (...) noi vrem să ne garanteze, dacă ne înregistrăm în prealabil, să avem buletine de vot.
În regulamentul nou este ceva manipulator. Dacă colectăm 300 de semnături, atunci se deshide secție de votare cu statut permanent, noi asta am cerut, noi asta am vrut. Dar CEC-ul a făcut un pic altfel, putem să ne înregistrăm în formă scrisă, dacă colectăm 300 de semnături. Partea cu garantarea lipsește”, a menționat un reprezentant din Diasporă.
Diaspora a cerut ca să li se permită să se înregistreze și în scris, nu neapărat online, iar dacă se colectează 300 de semnături, atunci să le fie asigurată o secție de votare în perimetrul apropiat.
„Este partea tehnică care nu funcționează, plus întrebările care sunt puse în acest formular. Și ar mai fi motivația. Eu în sinea mea mă gândesc că chiar dacă fac un efort, chiar dacă nu lucrează, dar să-mi fie asigurat dreptul la vot. Printr-o secție de votare într-o rază rezonabilă și prin numărul suficient de buletine. De fiecare dată când ne întâlnim cu autoritățile se începe de la zero. Aceleași probleme, aceleași propuneri, dar rezolvare nimic. Astăzi reprezentanții CEC au fost manipulatori, au mai pus și problema patriotismului și ne-au spus că trebuie să fim mai patrioți. Eu sunt mai pragmatică, deși sunt patriot”, a declarat Elena Dragalin din SUA.
O altă reprezentantă din Italia a notat că sunt secții de votare, dar sunt persoane care nu au abilitatea de a se înregistra online.
„Suntem 70% femei cu o vârstă mai mare decât a mea și toate posedăm nivelul tehnic cuvenit pentru a ne înregistra online. S-a propus această înregistrare pentru a se deschide secții și va fi un dezastru”, susține Galina Sajin.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
