PAS, despre legea cetățeniei prin investiții: Guvernarea tinde să transforme R. Moldova în offshore

PAS, despre legea cetățeniei prin investiții: Guvernarea tinde să transforme R. Moldova în offshore

Partidul Acțiune și Solidaritate a ieșit astăzi în fața presei cu critici la adresa legii cetățeniei, modificată recent de Parlament și publicată în Monitorul Oficial. Legea care permite obținerea cetățeniei contra unei sume de 100.000 de euro vărsată pe contul unei bănci moldovenești a fost catalogată de PAS drept o lege care ar legaliza banii murdari și ar transforma țara noastră într-un offshore. Declarațiile au fost făcute de secretarul general al PAS, Igor Grosu, juristul PAS, Sergiu Litvinenco și președintele PAS Youth, Dan Perciun. 

„Proiectul a fost înregistrat în Parlament în aceeași zi când a fost înregistrată și o altă lege faimoasă - legea liberalizării capitalului, care a fost retrasă sub presiunea societății civile și a partenerilor de dezvoltare. Această lege a fost însă altă soartă, fiind promulgată. Ambele legi au aceiași autori, în frunte cu Andrian Candu. Ele sunt practic gemene”, spune secretarul general PAS, Igor Grosu.

Esența acestei legi constă în faptul că permite acordarea cetățeniei R. Moldova unor cetățeni străini care varsă în conturi bancare 100.000 de euro sau cumpără hârtii de valoare în valoare de 250.000 de euro.

Publicitate

„Se pare că guvernarea tinde să transforme R. Moldova în offshore. Cetățenia RM riscă să fie obținută de oameni dubioși din Rusia, Asia, Africa, iar banii din miliardul furat să fie „curățiți”, aduși acasă și spălați”, a mai adăugat Grosu.

PAS a invocat și avizul CNA. „Acesta spune cu text deschis că aceste proiecte conțin riscuri de legalizare a banilor murdari”.

Deși autoritățile au promis că vor verifica minuțios potențialii investitori, cei de la PAS sunt sceptici, spunând că țara noastră nu are un mecanism bine pus la punct dedicat acestui proces. „În măsura în care proiectul de lege prevede că la verificare eligibilității va fi luat în calcul un cazier juridic curat, nu știm dacă putem avea încredere în instituțiile de drept din Federația Rusă sau din Turkmenistan”, crede Dan Perciun.

El a mai adăugat că țările care au asemenea lege sunt fie țări offshore, fie e vorba de 2 țări europene: Serbia și Bulgaria. „În Serbia, doritorul de a obține cetățenia trebuie să achite o taxă statului pentru a-i fi verificată eligibilitatea. Aceasta este și o condiție a FMI, care, de altfel, în legea noastră nu e stipulată”, a mai adăugat Perciun.

„Acest proiect, deja lege, a trecut neobservat. Alt pericol este că guvernarea încearcă să ne transforme într-un refugiu de capital suspect, de bani murdari, și mai puțin se preocupă de crearea unui mediu investițional curat, în care investitorul să aibă încredere”, a conchis Igor Grosu.

Legea a intrat în vigoare la finele lunii iunie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal