VIDEO. „Dosarul presei” rusești. Cum manipulează și produc știri false jurnaliștii de la Moscova

VIDEO. „Dosarul presei” rusești. Cum manipulează și produc știri false jurnaliștii de la Moscova

În ultima perioadă se vorbeşte mult despre ştirile false, iar unele încearcă să combată acest fenomen. Din păcate, ştirile false au existat dintotdeauna, doar că în era lucrurilor care devin rapid virale pe internet, începem să conştientizăm cu adevărat existenţa lor.

Majoritatea știrilor false apar cu scopul de a face propagandă, fie că este vorba de denigrarea unui politician sau de promovarea unei ideologii.

În ultima perioadă se înregistrează un număr tot mai mare de știri despre Moldova și politica de la Chișinău în presa rusească. Majoritatea materialelor apărute în presa de la Moscova sunt false sau au scopul de a manipula opinia publică oferind date eronate sau presupunerile jurnaliștilor ruși.

Ca de exemplu, știrea despre faptul că Moldova ar fi refuzat să adere la NATO, care a apărut pe tvzvezda.ru - un portal informațional propagandistic ca multe altele din media rusească.

Titlul știrii a fost formulat în așa fel încât să se creeze impresia că a fost luată o anumită decizie și RM ar fi primit vreo invitație de a adera la NATO. Lucru care nu s-a întâmplat. În știre, redactorii precizează că Igor Dodon ar fi declarat că Moldova nu va adera la NATO.

Iată ce au declarat cei de la Centrul de Informare și Documentare NATO de la Chișinău cu privire la această știre.

O altă știre care a avut scopul de a manipula și a denigra imaginea unui jurnalist a fost publicată pe sputnik.md.

Redactorul a scris lucruri neadevărate în știre și a încercat să creeze un material jurnalistic bazat pe prespuneri. Citez un fragment din știre. „Jurnalista Anișoara Loghin a avut o reacție plină de emoții atunci când a prezentat recent la un post privat de televiziune știrea despre o posibilă redenumire a unei străzi din Chișinău, care ar putea să poarte numele fostului său soț, Dorin Chirtoacă. Anișoara Loghin a fost vizibil amuzată și se pare că și-a stăpânit cu greu dorința de a râde în hohote, în momentul în care a prezentat știrea despre inițiativa de redenumire a unei străzi din Chișinău în „Dorin Chirtoacă”.”

Din imaginile video postate în această știre, putem observa că prezentatoare nu a schițat vreun zâmbet care s-ar fi soldat cu un hohot de râs, lucru ce ar fi vorbit despre neprofesionalismul jurnalistei. Prezentatoarea a citit știrea cu aceeași tonalitate și mimică ca și celelalte știri din buletin.

Una din soluţiile prin intermediul căreia vom putea reduce amploarea fenomenului ştirilor false este educarea cetățenilor, deoarece eliminarea acestora este un lucru imposibil.

Iar cetățenii trebuie să fie responsabili și să analizeze știrile pe care le citesc.

***

Publicitate

Dacă vă place această emisiune, donați pe contul: https://www.patreon.com/emisiuniAgora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal