Tratament arhaic. Cinci copii din raionul Hîncești ar fi înghițit miere cu păduchi împotriva hepatitei A

Tratament arhaic. Cinci copii din raionul Hîncești ar fi înghițit miere cu păduchi împotriva hepatitei A

Un mix de linguriță de miere și păduchi vii le-ar fi fost administrat la cinci copii din satul Cioara, r. Hîncești, bolnavi de hepatită A, scrie Sănătate INFO. Informația a fost mai întâi postată pe Facebook, iar apoi investigată de Sănătate INFO care a mers în sat să găsească pacienții tratați cu „leacuri băbești”.

„Într-un sat în care s-a născut veșnicia, dar apa potabilă încă provine din fântâni contaminate, vreo 7 copii au făcut hepatită. Toți au fost transportați la spitalul raional, unde au fost tratați și trimiși acasă. Ajunși în sat, părinților li s-a părut că cei mici par cam palizi, deci concluzia lor evidentă a fost că tratamentele prescrise de medici n-au funcționat. S-au sfătuit ei între ei și au decis că trebuie să aplice fără întârziere un leac mai eficient. Leacul magic din bătrâni conținea două ingrediente la fel de magice: o linguriță de miere, în care înoată - nici mai mult, nici mai puțin - 9 păduchi vii! Tuturor li s-a dat acest leac. „Și abia atunci s-au lecuit!”, povestesc martorii. Întrebați cum cred ei că funcționează acest remediu miraculos, te privesc de parcă ești tâmpit sau n-ai idee de anatomia umană și îți răspund încrezători: „Păi e simplu, păduchii ajung pe ficat și mănâncă microbii de hepatită. De asta trebuie să fie vii”, scris o tânără pe Faceook. Mesajul ei a fost preluat de Curaj TV, apoi vestea s-a răspândit cu repeziciune.

Mai exact, în satul Cioara, raionul Hâncești, în această vară s-au îmbolnăvit de hepatita A cinci copiii și un adult. Primul caz identificat a fost înregistrat la începutul lunii iunie. Potrivit medicilor, copiii prezentau semne de vomă și dureri de burtă. Toți pacienții au fost internați la secția Boli Infecțioase din incinta Spitalului Raional Hâncești, unde au urmat tratament, aceștia fiind monitorizați acum de către medicul de familie, care vine o dată pe săptămână din raionul Hâncești.

Sursa citată a mers la unde locuiește femeia care s-a îmbolnăvit împreună cu copilul ei, însă am dat doar de mama acesteia, în vârstă de 80 de ani. „Nu știu de unde a luat hepatita. Nepotul meu s-a jucat cu un copil din mahala care tot avea hepatită. Cred că de la el a luat-o. Apoi mi s-a îmbolnăvit și fata. Nepotul vărsa totul ce mânca și avea urina închisă la culoare. Noi nu i-am dat păduchi că nu am găsit. Alții însă am înțeles că au băut. De exemplu, am auzit că băiatul acela din mahala a luat păduchi și s-a tratat”, a spus femeia. Bătrâna spune că i-a fost dezinfectată toată casa, hainele și obiectele cu clor de către cei de la Sănătate Publică.

Medicul de familie, care a fost ieri în sat, susține că aude pentru prima dată despre faptul că acești copii s-ar fi tratat cu păduchi. Potrivit medicului, copiii sunt monitorizați strict și toți au urmat tratament în spital.

Administrarea păduchilor cu miere este cu adevărat un remediu pe care îl administrau strămoșii noștri în probleme hepatice. Metoda dezgustătoare și absolut ineficientă însă a prins rădăcini, iar oamenii credeau în trecut cu putere în tăria acesteia de vindecare.

NOTĂ: Hepatita A este cauzată de virusul hepatitei A. Acest virus este preluat, de obicei, din alimente și băuturi contaminate cu fecale de la persoanele infectate. Acest tip de hepatită este mai frecvent în țările cu igienă precară. Hepatita A trece, de obicei, în decurs de câteva luni.

Citiți textul integral pe Sănătate INFO.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal