
Experiență de taximetrist. Un director de companie povestește cum a devenit șofer Yandex.Taxi în R. Moldova
Anton Perkin este co-fondatorul companiei IT FusionWorks și, printre altele...șofer de taxi. Într-o postare pe Facebook, tânărul a povestit cum s-a alăturat noii companii de taxi din R. Moldova, în calitate de experiment, cum funcționează compania pe interior și ce „pietre subacvatice” are o asemenea ocupație.
・
Anton și-a povestit experiența într-o postare pe Facebook și a mărturisit că a încercat să devină șofer de taxi pentru a căpăta o nouă experiență.
„Să devii șofer Yandex.Taxi e simplu, eu cred că prea simplu chiar. (...) Procedura constă în preluarea datelor Dvs. personale și cele ale mașinii, înregistrarea lor în sistem și...cam atât. Instalați aplicația pentru șoferi pe Android, introduceți parola și totul e aproape gata. Urmează fotografierea mașinii din 9 racursiuri și upload-ul lor. Apoi setați statutul drept „activ” și începeți munca”, scrie bărbatul.
Specialistul IT spune că prețul unei călătorii este de 15 lei pentru primii 5 km, iar apoi câte 5 lei per kilometru. „E puțin? Da. Dar Yandex vă achită în plus 40 de lei pentru fiecare călătorie. Banii de la pasager îi primiți doar în numerar, iar bonusurile de la Yandex se oferă la oficiul companiei, de 2 ori pe săptămână, la fel în numerar”, explică Anton.
Cum funcționează aplicația
Munca adevărată începe odată cu activarea statutului „pe rută” în aplicația șoferului. „Comenzi sunt multe, ele apar pe ecran instantaneu iar dvs. aveți 10 secunde la dispoziție pentru a accepta sa nu. Dacă le refuzați și nu faceți nimic, comanda ignorată vă micșorează ratingul. Dacă veți refuza mult prea des, activitatea dvs. va fi oprită”, scrie în postarea sa Anton Perkin.
Prima sa experiență, potrivit tânărului, a fost una plină de sentimente contradictorii. „Prima senzație este să-l dai afară pe necunoscut din mașina ta. E într-adevăr ciudat când un om străin se așează în mașina ta și tu mai trebuie să-l și duci undeva. Sentimentul trece cu timpul. Nu voiam să iau bani, dar trebuia să trăiesc toată experiența până la capăt. Tânărul îmi întinde mâna, îmi mulțumește”, scrie Anton.
De ce nu sunt mașini
Tânărul specialist a dezvăluit misterul lipsei de mașini de taxi.
„Concurenții crează tone de mesaje fake. Șoferului îi vine o comandă, el o recepționează, ajunge la destinație, așteaptă, sună, dar nimeni nu apare și nu răspunde la telefon. Nu e o coincidență, ieri 4 din 5 apeluri au fost fake. Acest fapt enervează șoferii și asta duce la „nu sunt mașini” drept răspuns la comenzile voastre”, explică Anton.
Tânărul spune că toate cele povestite sunt doar din experiența lui personală. Mai multe detalii despre experimentul său puteți citi chiar pe pagina lui de Facebook.