
Experți: Implementarea sistemului mixt începe cu ilegalități. Reacția Ministerului Justiției
Implementarea sistemului electoral mixt începe tardiv și cu ilegalități. O spun experții Asociației Promo-Lex și cei ai Centrului de resurse Juridice din Moldova. Potrivit lor, până pe 20 august Executivul urma să formeze Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, fapt care nu s-a întâmplat. Însă, cu doar două zile înainte de expirarea termenului limită Ministerul Justiției a lansat spre consultări publice un Proiect de Regulament cu privire la activitatea Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Ministerul Justiției, la rândul său, spune că salută reacția celor două organizații și că așteaptă comentarii și din partea altor membri ai societății civile.
・
Proiectul Regulamentului propus spre consultări publice de către Ministerul Justiției nu prevede componența nominală a Comisiei și durata mandatului acesteia. În schimb, documentul face referire la modul de constituire și organizare a Comisiei, drepturile și obligațiile membrilor Comisiei, atribuțiile președintelui şi secretarului Comisiei. Concomitent, proiectul stabilește modul de organizare și desfășurare a ședințelor Comisiei, modul de adoptare a deciziilor Comisiei. În urma consultărilor publice, documentul ar urma să fie aprobat de Cabinetul de miniștri.
„Inițiativa Guvernului de a reglementa activitatea unei comisii care conform legii se prezumă a fi independentă și care urmează să-și elaboreze propriul Regulament de activitate care doar tehnic urmează să fie aprobat de Guvern nu înseamnă altceva decât ingerință directă în activitatea acestui organ și intenție de suprimare a independenței acesteia. Or, conform legii, Guvernul urma până la 20 august 2017, doar să aprobe componența nominală a Comisiei independente și să stabilească mandatul de activitate a acesteia în timp, cu fixarea termenului în care Comisia creată va propune Guvernului propriul Regulament de activitate. În același timp, art. 3 al proiectului Regulamentului, care stabilește aprobarea de către Guvern a componenței Comisiei, cu cel puțin 14 luni până la data expirării mandatului Parlamentului, la momentul de față intră în contradicție directă cu art.III al Legii nr. 154 din 20 iulie 2017”, mai spun experții.
Solicitați de Agora să comenteze acest subiect responsabilii de la Ministerul Justiției au menționat că vor ține cont de recomandările ce le vor primi.
„E opinia venită din partea unei organizații active a societății civile și salutăm reacția promtă, cu sugestii, referitor la proiectul regulamentului inițiat de Ministerul Justiției. Colegii responsabili ai Direcției Generale Legislație vor studia propunerile expuse de Promo-Lex, pentru că este în desfășurare procesul consultărilor publice. Astfel, indemnăm și alte persoane interesate să se expună, până pe 22 august curent, iar ulterior, vom analiza toate opiniile și sugestiile la definitivarea documentului”, a declarat șeful Serviciului de presă al Ministerului Justiției, Rodion Guștiuc.