Președintele vrea moratoriu pe subiecte geopolitice și dezvăluie „cea mai importantă” misiune a sa

Președintele vrea moratoriu pe subiecte geopolitice și dezvăluie „cea mai importantă” misiune a sa

Consider că misiunea mea cea mai importantă acum e să descurajez orice tentativă de provocare a unui nou conflict armat pe Nistru. Și îmi doresc foarte mult ca următoarele aniversări ale Independenței să ne găsească mai consolidați și integri teritorial, nu dezbinați și dezintegrați definitiv. Deci, asigurarea păcii, a neutralității și păstrarea statalității constituie prima mea preocupare. Afirmația îi aparține șefului statului, Igor Dodon, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru IPN.

Totodată, președintele avansează ideea unui moratoriu privind „orice subiect de geopolitică”.

„Insist că trebuie să decidem, întreaga clasă politică, asupra unui moratoriu privind orice subiect de geopolitică și să ne preocupăm de problemele interne. Dacă vom ieși de sub presiunea venită din exterior, de la așa-numiții parteneri de dezvoltare, ne va fi mai simplu să stabilim un dialog echilibrat pe interior și să împăcăm societatea. Altfel, lucrurile vor evolua din rău în mai rău, fiindcă guvernanții se distanțează tot mai tare de necesitățile și de voința poporului”.

Publicitate

Dodon a spus că nu va admite ca soldații moldoveni să fie piese în mașinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est.

„În caz că Guvernul împreună cu majoritatea parlamentară, motivați din exterior, vor încerca să implice Moldova într-un conflict militar regional ca parte a luptei geopolitice din regiune, atunci eu voi fi nevoit să acționez ferm în apărarea păcii și a securității naționale. În calitate de președinte al Republicii Moldova, împreună cu poporul, vom fi îndreptățiți să demolăm această guvernare prin toate căile posibile, inclusiv să convocăm Marea Adunare Națională și să organizăm proteste non-stop.

Noi vrem pace pe meleagul moldav și nu vom permite jocuri tăinuite și periculoase în detrimentul securității cetățenilor Republicii Moldova, iar eu mă voi opune în mod categoric în fața oricăror încercări de a fi antrenați în conflicte sau război. În pofida oricăror presiuni și atacuri politice sau prin mass-media politizată și finanțată de guvernare sau din exterior, eu voi proteja neclintit securitatea și pacea în țară”, a adăugat Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal