APC: Crește numărul de petiții privind solicitarea constatării abuzurilor în contractele de investiție în bunuri imobile

APC: Crește numărul de petiții privind solicitarea constatării abuzurilor în contractele de investiție în bunuri imobile

Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) a remarcat o creștere a numărului de petiții privind solicitarea constatării clauzelor abuzive în contractele de investiție a capitalului în construcția bunurilor imobile.

Atunci când investitorul consideră că o clauză contractuală prejudiciază drepturile sale în calitate de consumator, poate să se adreseze cu o petiție, în formă scrisă. APC examinează petiția și întocmește, după caz, un act de constatare a clauzelor abuzive. Consumatorul după ce recepționează actul de constatare a clauzelor contractuale abuzive este în drept să se adreseze instanței de judecată pentru a obține recunoașterea caracterului abuziv al clauzelor contractuale. Decizia finală asupra faptului că acestea sunt sau nu recunoscute ca fiind abuzive, aparține instanței de judecată. La cererea consumatorului, APC poate participa la ședința de judecată, în calitate de intervenient accesoriu.

Printre cele mai uzuale clauze abuzive sunt admiterea unei penalități în echivalența unei valori procentuale din valoarea bunului imobil sau din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere care o va achita consumatorul în cazul încălcării termenelor de achitare stabiliți în contract și a doar unei valori procentuale infime din suma achitată la zi de către beneficiar.

Publicitate

O altă prevedere considerată abuzivă este clauza contractuală prin care consumatorului îi este restricționat timpul de prezentare a obiecțiilor referitoare la calitatea lucrărilor executate la blocul de locuit și în apartament. Conform prevederilor art. 269 alin. (1) al Codului Civil regăsim că în contractul pentru executarea de lucrări, dreptul ce se naște din viciul construcției se prescrie în termen de 5 ani.

Potrivit prevederilor din unele contracte, consumatorul este în drept să solicite unilateral și anticipat rezilierea contractului din varii motive, compania angajând-se să restituie mijloacele bănești încasate de la consumator cu perceperea unui comision de câteva % din costul imobilului. În unele condiții de reziliere a contractului din inițiativa consumatorului, se poate prevedea abuziv posibilitatea restituirii mijloacelor bănești, doar după vânzarea imobilului către o terță persoană/ încheierii unui contract cu alt investitor.

Întru evitarea clauzelor abuzive în contractele încheiate, APC recomandă consumatorilor înainte de a semna:· să citească contractul;· să ceară întotdeauna detalii despre clauzele contractuale pe care nu le înțelege și/sau reformularea lor;· să negocieze clauzele care considerați că vă creează obligații care nu le veți putea onora;· să solicite includerea ofertelor sau caracteristicilor bunului care sunt declarate doar verbal;· să nu semneze niciodată un contract înainte de a-l citi și înțelege în totalitate;· să nu semneze niciodată un contract în care au rămas rubrici necompletate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal