
Experții de media îndeamnă CCA să inițieze monitorizarea mai multor posturi de televiziune
Experții Centrului pentru Jurnalism Independent solicită Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze și să inițieze monitorizarea mai multor posturi de televiziune care difuzează informații manipulatorii. Concluziile se conțin în cel de-al șaptelea raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”, realizat în perioada 1 iunie - 1 august 2017.
・
Principalele subiecte monitorizate de experți în această perioadă au fost publicarea raportului Comisiei de la Veneția asupra proiectului privind introducerea sistemului mixt, condamnarea primarului de Orhei, Ilan Shor, adoptarea în lectură finală a proiectului de lege privind trecerea la sistemul votului mixt, precum și alte evenimente de actualitate socio-politică.
Printre concluziile raportului se menționează că posturile TV afiliate partidelor politice prezintă informațiile unilateral și părtinitor, promovând interesele proprietarilor acestora. În special se face referire la posturile membre ale grupului General Media Group (GMG), care favorizează Partidul Democrat, iar știrile difuzate nu diferă foarte mult de la un post TV la altul, posturile Accent TV și NTV, care favorizează Partidul Socialiștilor și Jurnal TV, care privilegiază opoziția extraparlamentară.
„Recomandăm CCA să se autosesizeze și să inițieze monitorizarea posturilor TV despre al căror conținut primește semnale că difuzează informații manipulatoare. CCA primește periodic astfel de semnale și nu doar de la noi. Editorii posturilor TV sunt îndemnați să supravegheze conținutul editorial pentru ca acesta să corespundă misiunii presei de a informa publicul. Reporterii sunt îndemnați să relateze de pe teren toate faptele relevante, nu selectiv și unilateral, iar consumatorilor li se recomandă să se informeze din mai multe surse”, a declarat expertul media Viorica Zaharia.
Prezentarea selectivă a faptelor, lipsa dreptului la replică, amestec dintre fapte și opinii, relatarea faptelor în mod unilateral, omisiunea informațiilor, ironizarea adversarilor și lipsa de echilibru se numără printre principalele carențe constatate de experți.
„Unele portaluri și posturi TV ignoră obligația de a oferi dreptul la replică persoanelor care apar în știri în context negativ. Nu știu de ce, de multe ori, se uită de această obligație a jurnalistului”, a mai adăugat Zaharia.