Cei mai importanți cinci donatori ai țării noastre pentru anul 2016, au fost UE, Banca Mondială, România, SUA și Agențile ONU. Cel puțin, asta arată un raport publicat de Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. Deși anterior președintele Igor Dodon menționa că cei mai buni prieteni ai Republicii Moldova sunt Rusia și Turcia, aceste țări nu se află în lista celor mai importanți investitori.
Potrivit Raportului efectuat de Cancelaria de Stat pentru anul 2016, cei mai importanți cinci donatori ai Republicii Moldova au contribuit cu o dinamică a debursărilor de la 20,7 milioane de euro până la 94,4 milioane euro.
Astfel, UE, Banca Mondială, România, Agențiile ONU și SUA, au contribuit în anul precedent cu o pondere de circa 76% din volumul asistenţei externe debursate în Republica Moldova. Ponderea de 24% fiind raportată de către alți 11 donatori.
Având în vedere specificul proiectelor de asistenţă externă şi durata de implementare a acestora, clasamentul partenerilor de dezvoltare se modifică în fiecare an. Mai jos este prezentată diagrama partenerilor pentru asistență externă, conform volumului de debursări pentru anul precedent.
În cadrul unui concert dedicat „Zilei Găgăuziei” de la Comrat, șeful Statului, Igor Dodon, a ținut să menționeze că Rusia și Turcia sunt cei mai buni prieteni ai Găgăuziei și chiar ai Republicii Moldova. Aceste două țări însă nu se regăsesc în raportul privind principalii finanțatorii externi ai țării noastre, efectuat de Cancelaria de Stat.
Cât privește Autonomia Găgăuză, regiunea a beneficiat în 2016 de 68 de proiecte, finanțate de cei 16 finanțatori externi. Principalele fiind implementate în sănătate, dar și în apă și canalizare. Fiecare domeniu primind câte 47 și 48 milioane de euro. Restul banilor, au fost investiți în dezvoltarea administrației locale și a societății civile, adică 43 de milioane de euro.
Astfel, Rusia și Turcia nu se regăsesc nici aici printre principalii investitori.
Amintim că, Igor Dodon a declarat în cadrul concertului de la Comrat că „cei mai buni prieteni ai Găgăuziei, dar și ai R. Moldova, sunt Rusia și Turcia. (...) Mulțumesc mult, dragi prieteni și parteneri din Rusia. (...) Știu că Turcia foarte mult iubește Găgăuzia. Dacă nu era Turcia, nu exista autonomia”.