
BNM vrea controale suplimentare la holdinguri și conglomerate financiare din R. Moldova
Guvernul a aprobat un proiect de lege propus de BNM, care își propune să identifice conglomeratele financiare și holdingurile din țara noastră. De asemenea, asupra acestor entități vor putea fi aplicate controale suplimentare în scopul asigurării stabilității financiare și a protejării deponenților, asiguraților și investitorilor.
・
Guvernul a aprobat un proiect de lege care stabilește regulile de supraveghere suplimentară a entităților reglementate care fac parte dintr-un conglomerat financiar.
Documentul este elaborat în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE și evoluțiile pe piețele financiare internaționale, care au determinat apariția unor grupuri financiare prestatoare de servicii și produse aferente diferitor sectoare financiare.
În proiect se menționează că conglomeratele înregistrează cele mai mari grupuri financiare care desfășoară activități intersectoriale. Astfel, este abordată problema riscurilor prudențiale suplimentare identificate la nivelul unui conglomerat financiar și anume adecvarea capitalului, concentrarea riscurilor, tranzacțiile în interiorul grupului, procedurile de gestionare a riscurilor.
Astfel, cei care coordonează conglomeratele financiare vor trebui să se consulte cu autoritățile competente ale statului înainte de a lua decizii importante. De asemenea, sunt prevăzute măsuri de facilitare a supravegherii suplimentare a acestor entități.În baza evaluării activelor sistemului bancar și a celui de asigurare din R. Moldova s-a considerat că pragul minim pentru identificarea unui conglomerat financiar în țara noastră se consideră suma de 500 milioane lei. În UE acesta este de șase miliarde de euro.
Proiectul de lege prevede supravegherea suplimentată a băncilor, întreprinderilor de asigurare și a societăților de investiții din perspectiva apartenenței la un grup de activități inter-sectoriale care formează un conglomerat financiar sau holding.
Aplicarea acestei legi va avea ca impact identificarea entităților care reprezintă conglomerate financiare, fortificarea protecției drepturilor deponenților, asiguratorilor și investitorilor care aparțin unui conglomerat financiar.
Proiectul de lege urmează a fi transmis Parlamentului și va intra în vigoare după aprobarea de către majoritatea deputaților și publicarea în Monitorul Oficial.