Un regizor rus premiat la Cannes, critic acerb al Kremlinului, arestat pentru deturnare de fonduri guvernamentale

Un regizor rus premiat la Cannes, critic acerb al Kremlinului, arestat pentru deturnare de fonduri guvernamentale

Regizorul rus de film şi de teatru Kirill Serebrennikov, care a fost premiat în 2016 la Cannes cu filmul „(M)ucenicul/ The Student”, a fost arestat marţi în Rusia, fiind suspectat că ar fi avut un rol într-un caz de deturnare de fonduri guvernamentale. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de până la 10 ani, scrie Digi24.

„Directorul artistic al teatrului Gogol Center din Moscova, Kirill Serebrennikov, a fost arestat pentru suspiciunea că a organizat deturnarea a cel puţin 68 de milioane de ruble (echivalentul a aproximativ 1,2 milioane de dolari, n.r.), sumă alocată de guvern în perioada 2011 - 2014 pentru executarea proiectului de teatru Platforma”, a transmis o purtătoare de cuvânt al Comitetului de Investigații din Rusia.

Ea a adăugat că în scurt timp vor fi făcute acuzaţiile împotriva lui Serebrennikov, fostul director al teatrului Sedmaya Studia, care a derulat proiectul Platforma.

Potrivit legislaţiei din Rusia, deturnarea unor fonduri atât de mari poate fi pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

Potrivit anchetatorilor, fondurile guvernamentale au fost alocate pentru punerea în scenă a piesei „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, ca parte a proiectului Platforma. Aceste fonduri au fost deturnate parţial de managementul teatrului, iar spectacolul nu a avut loc. Serebrennikov a respins acuzaţia, numind-o „absurdă”.

În această lună, autorităţile i-au confiscat paşaportul lui Kirill Serebrennikov, pentru a îl împiedica să părăsească ţara.

Numeroase personalităţi culturale din Rusia şi-au exprimat sprijinul pentru regizor, care a criticat de multe ori autorităţile ruse, în timp ce spectacole jucate la Gogol Center s-au opus ideologiei oficiale.

Kirill Serebrennikov a fost numit în funcţia de director artistic al Gogol Center în 2012 şi şi-a câştigat foarte repede reputaţia unui artist care pune în scenă reprezentaţii avangardiste şi provocatoare, care au generat reacţii dure în rândul comentatorilor conservatori.

În urmă du doi ani, procurorii ruşi au cerut o anchetă care să investigheze şapte dintre producţiile regizate de Serebrennikov pentru o posibilă încălcare a legislaţiei anti-pornografie din Rusia. De asemenea, Vladimir Medinski, ministrul rus al Culturii, a condamnat public adaptările sale teatrale după texte clasice din literatura rusă.

Kirill Serebrennikov, care militează pentru drepturile LGBT şi este un critic acerb al Kremlinului, a spus că anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea, pe care a smuls-o de la Ucraina în 2014, drept o acţiune „a unui băutăuş sărac care şi-a pierdut minţile din disperare”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal