Tu ce știi despre IGP „Valul lui Traian”? Vinurile din această zonă au note tipice fructuoase și florale

Tu ce știi despre IGP „Valul lui Traian”? Vinurile din această zonă au note tipice fructuoase și florale

IGP „Valul lui Traian” este una dintre cele patru regiuni vitivinicole care vor fi reprezentate la primul festival al deliciilor oeno-gastronomice din regiunile cu Indicație Geografică Protejată ale Moldovei - DeVin&DeGust (26 august, Complexul VATRA). Fii pregătit pentru „întâlnirea” vinurilor din regiunile IGP și bucatele tradiționale specifice acestor zone.

Vinurile IGP „Valul lui Traian”: localități, mediu de cultură, soiuri, curiozități

Publicitate

Autor:

Aria cu indicaţie geografică protejată (IGP) „Valul lui Traian” cuprinde raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadîr-Lunga, Taraclia şi Vulcăneşti. Plantaţiile viticole se intind în sudul țării pe o suprafaţă de aproape 43.000 ha, dar se extind anual odată cu sporirea credibilităţii sistemului de IGP în faţa producătorilor, dar şi a consumatorilor. În total, în aria cu IGP „Valul lui Traian” sunt peste 45 de companii vinicole.

vinaria vin

Denumirea arealului geografic a fost inspirată de prezenţa pe acest teritoriu a celui mai mare şi mai vechi monument istoric - Valul lui Traian, o fortificaţie din perioada antică târzie despre care unii specialişti spun că reprezintă un punct de demarcare dintre romani şi lumea „barbară” sau rămăşiţe ale construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian. Valul lui Traian a fost atestat documentar în 1489. Arealul geografic delimitat „Valul lui Traian” este leagănul vinurilor licoroase în Moldova, cum ar fi Ciumai, Trifeşti, Borceag, Slobozia Mare.

Mediul de cultură al IGP „Valul lui Traian”

Autor:

Calitatea, reputaţia şi caracteristicile organoleptice distinctive ale vinurilor IGP „Valul lui Traian” sunt favorizate de factori naturali şi umani (sol, climă, pedologie, soi, tradiţii, know how etc) care asigură unui vin tipicitate (faptul de a fi unic și irepetabil). Totalitatea acestor elemente distincte se numește terroir.

AICI găsești bilete pentru Festivalul „DeVin&DeGust”

Autor:

Soluri bine aerate, dar uşoare, cu productivitate limitată, care asigură calitate şi maturitate strugurilor la recoltare.

vinaria din vale

Clima specifică oferă insolaţie importantă, cu temperaturi înalte, dar temperate de prezenţa Mării Negre în apropiere, dar şi de masivele de pădure ale Dealului Tigheciului.

Calitatea excepţională a strugurilor şi a vinurilor este asigurată de capitalul uman din regiune care îmbină armonios tradiţiile şi utilizarea raţională a noilor tehnologii de producere a vinurilor.

Soiurile cele mai frecvente

Autor:

Vinurile IGP „Valul lui Train” se obțin din:

soiuri cu bobul negru: Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, Feteasca Neagră şi Pinot Noir.

soiuri cu bobul alb: Chardonnay, Sauvignon, Muscat Ottonel, Aligote şi Feteasca Regală.

valul traian

Vinurile roşii reprezintă 60% din volumul de producere, ponderea vinurilor albe şi rosé este de 35% şi, respective, de 5%. Una din principalele caracteristici este folosirea în cupaje a soiurilor locale, precum Feteasca Albă şi Feteasca Regală, care conferă produsului final note tipice fructuoase, florale şi gust proaspăt şi vioi.

Simte diferența- Aprecierea calității cu ajutorul văzului, mirosului și gustului a vinurilor IGP „Valul lui Train” se face în felul următor:

Autor:

Vinurile roşii: culoare de o intensitate mai mare decât în alte areale care variază de la roşu-rodie până la roşu-vişiniu şi arome fructuoase şi condimentate. Gust bogat ca urmare a extractivităţii înalte.

Vinurile albe: fine şi vioaie, cu un buchet complex şi elegant, cu note de fructe proaspete. Gust savuros şi echilibrat.

Vinurile rosé: culoare roz-pal cu reflexe ale culorii de zmeură şi petalelor de măcieş. Buchet marcat de arome de fructe proaspete pe un fundal mineral. Gust moale, fructuos, proaspăt şi răcoros.

cricova

Vinurile spumante: culoare aurie, roz pal şi roşu rubiniu. Buchet extrem de fructuos şi floral. Gust rotund. Efervescenţa caracteristică - spumare abundentă şi perlare îndelungată.

Vinurile licoroase: culoare aurie, care prin maturare devine chihlimbarie (în cazul vinurilor albe) şi rubinie-rodie (pentru vinurile roşii). Buchet bogat şi complex, cu note florale şi de fructe stafidite în primii ani de învechire, care cu maturarea mai intensă se completează cu nuanţe de caramelă, nuci prăjite, ciocolată şi condimente dulci. Gust onctuos, uşor arzător, corpolent şi armonios.

Vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează Mmmmmoldova!

Autor:

Pe 26 august 2017, te invităm să „călătorești” imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”, care va avea loc la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32).

Evenimentul oferă posibilitatea unică de a descoperi vinurile de calitate cu IGP, dar și potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice regiunilor IGP.

devindegust

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal