Procurorii constatată utilizarea neconformă a peste 100 mln lei la construcția complexului „Palmieri și Stele”

Procurorii constatată utilizarea neconformă a peste 100 mln lei la construcția complexului „Palmieri și Stele”

Procurorii au constatat că suma mijloacelor financiare a investitorilor utilizate neconform destinației la construcția complexului locativ „Palmieri și Stele” depășește 100 milioane de lei, fiind efectuate mai multe rețineri, inclusiv a administratorului de insolvabilitate.

În cadrul cauzei penale intentate în privința agentului economic care au inițiat construcția complexului locativ „Palmieri și Stele”, conform raportului inspecției financiare, s-a constatat că suma mijloacelor financiare a investitorilor utilizate neconform destinației depășește 101 000 000 lei.

Totodată, la 21 august 2017, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, au fost reținuți, pe un termen de 72 ore, actualul administrator de insolvabilitate al întreprinderii și contabilul-șef al acesteia.

Publicitate

Suspecții sunt bănuiți de complicitate la comiterea infracțiunii prevăzute de art. 191 alin. 5 Cod penal „Delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari”, manifestată prin faptul că, folosind intenționat situația de serviciu, au contribuit la stingerea datoriilor debitorilor întreprinderii, în sumă totală de aproximativ 15 500 000 lei.

Aceste mijloace financiare urmau să fie restituite întreprinderii și utilizate în scopul finisării construcției blocului locativ.

Membrii grupării specializate în însușirea mijloacelor bănești încasate în baza contractelor de investiții pentru construcția complexului locativ „Palmiere și Stele” din str. Ginta Latină 8, mun. Chișinău, se află în arest, fiind deținuți în Penitenciarul nr. 13.

Astfel, în scopul asigurării recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune, a fost autorizată aplicarea sechestrului asupra bunurilor ce aparțin învinuiților: locuri de parcare, apartamente în mun. Chișinău, automobile personale și loturi de teren extravilan în suburbia mun. Chișinău.

Totodată, a fost autorizată aplicarea sechestrului asupra a șapte automobile de lux fabricate în perioada anilor 2004-2011 (Range Rover Sport, BMW X5, Mitsubishi Outlender, Mercedes, Jaguar XJ) procurate de către factorii de decizie din cadrul unui SRL. Valoarea totală a bunurilor sechestrate este de 9 183 479 lei.

De remarcat că potrivit materialelor de urmărire penală, în perioada anilor 2007-2015 suspecții, conducând activitatea a două societăți comerciale, sub pretextul construcției complexului locativ „Palmieri și Stele” din str. Ginta Latină 8, mun. Chișinău, au primit de la mai multe persoane fizice, sub formă de investiții pentru locuințe, mijloace bănești în sumă de peste 4 milioane euro, care au fost folosiți neconform destinației, în scopuri personale, pentru restituirea creditelor contractate și altele.

O mare parte din sumele bănești au fost primite de unul din membrii grupului infracțional cu eliberarea unor recipise. Mijloacele bănești, primite în numerar, au fost depuse pe contul unei alte întreprinderi, din numele membrului grupului-fondator al întreprinderii în cauză, sub forma investițiilor personale și nu a investitorilor reali. Respectivii investitori nu dispun de careva acte confirmative cu privire la achitarea mijloacelor bănești pentru construcția apartamentelor.

În scopul camuflării acțiunilor criminale, membrii grupului infracțional au admis în mod intenționat și au favorizat înregistrarea procedurii de insolvabilitate a ambelor întreprinderi, incluzând în tabelul creanțelor a unor sume esențial micșorate față de cele transmise de persoanele fizice care au încheiat contracte de investiții. Soluția propusă de administratorul procedurii de insolvabilitate pentru a finaliza construcția primului bloc locativ a fost achitarea de către investitori a sumei de 50 Euro/1m2, în total peste 10 000 000 lei. Faptul dat constituie o povară suplimentară asupra investitorilor, care nu avea loc în cazul utilizării factorilor de decizie a întreprinderilor a mijloacelor financiare conform destinației (pentru construcția blocului locativ).

Ca urmare a acțiunilor ilegale ale persoanelor în cauză, au pătimit peste 400 de familii, care au achitat practic întreg costul apartamentului și până la moment nu au loc de trai.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal