Tapiola: Implementarea DCFTA este unul din cele mai de succes proiecte ale UE în R. Moldova

Tapiola: Implementarea DCFTA este unul din cele mai de succes proiecte ale UE în R. Moldova

Proiectului Uniunii Europene „Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA” desfășurat în perioada 2015- 2017 în R. Moldova a fost finalizat recent. Astfel, Ministerul Economiei și Infrastructurii, precum și delegația Uniunii Europene au venit cu totalurile celor doi ani de activitate.

Proiectul „Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA” din R. Moldova a avut un buget de 2,8 milioane de euro.

„În cadrul acestui proiect au fost mai multe componente de acoperire, pe partea legislativă, unde s-au elaborat un și de acte legislative ce țin de domeniul infrastructurii calității. Am consolidat cadrul normativ și de reglementare în acest sector, apropiindu-ne de standardele și valorile UE. Complementar au fost adoptate și preluate peste 3000 de standarde europene, ceea ce a permis agenților economici să le utilizeze în activitatea loz zilnică și în baza lor să obțină dreptul de export în UE. Statisticele arată că piața Uniunii Europene este una determinată pentru noi, astfel că peste 65% din produsele noastre sunt exportate pe această piață. Cred că acest trend ascendent va fi asigurat și în continuare” a declarat Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Publicitate

El menționează că în cadrul acestui program au fost instruiți mii de antreprenori. „Am reușit să evităm frica pe care o au antreprenorii la efectuarea exporturilor pe această piață”, mai remarcă ministrul.

„Acest program este unul din cele mai de succes proiecte ale UE în R. Moldova.

Este un proiect care a adus rezultate și a influențat nivelul de viață a moldovenilor. Circa 1600 de Întreprinderi Mici și Mijlocii au avut acces la resurse financiare și granturi, fiind generate aproape 2000 de locuri de muncă. Acestea sunt rezultate reale și nu fapte sau știri false. Vedem o creștere continuă a exporturilor în UE. Atunci când am venit în R. Moldova acum patru ani, mulți oameni erau sceptici față de relația noastră cu UE și penetrarea pe această piață. Ei spuneau că este imposibil să te conformezi regulilor și standardelor UE și să te integrezi pe această piață. Acum vedem că companiile din R. Moldova au ajuns pe piețele din UE și continuă să meargă acolo. Nu a fost atât de dificil cum s-a părut la prima vedere. A fost necesar un sprijin pe care noi l-am acordat și vom continua să o facem”, a declarat șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

El menționează că probleme au mai rămas, dar există multe rezultate pozitive.

„Rămâne partea cea mai tristă. Acum eu mă îngrijorez foarte mult pentru reputația delegației Uniunii Europene, fiindcă nu știu cine va fi următorul Santa Claus la bazarul de Crăciun organizat de Ambasada noastră”, a încheiat pe un ton ironic Pirkka Tapiola, care se află la finalul mandatului său în R. Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal